Οι πανελλαδικές εξετάσεις και το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ «πρωταγωνίστησαν» στην ομιλία του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε με θέμα την στρατηγικη για θέματα νέας γενιάς. Όπως δήλωσε, η σημερινή μορφή του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, ενώ ο ίδιος «επεξεργάζεται τρόπους επίλυσης του γόρδιου δεσμού των εισαγωγικών εξετάσεων».

Τα παραπάνω θα γίνουν παράλληλα με αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στο Λύκειο και ειδικά τις δυο τελευταίες τάξεις του. Μίλησε ακόμη ο υπουργός Παιδείας για «διαμόρφωση ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης και υποτροφίες για τις ευάλωτες ομάδες των φοιτητών».

Αναφέρθηκε στην σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΣΕΚΑΑΔ), ενός νέου οργάνου που θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο και θα απευθύνεται απευθείας στον υπουργό Παιδείας, τη θέσπιση των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης (που θα αντικαταστήσουν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, την κατάργηση των οποίων είναι κάνει προεκλογικά «σημαία» το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) και την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τα οικονομικά της εκπαίδευσης.

Επανέλαβε και την πολιτική του για την δημιουργία του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών που αποτέλεσε ένα σχέδιο του υπουργού έρευνας κ. Κώστα Φωτάκη και στο οποίο μετέχουν το ελληνικό δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων το οποίο δημιουργήθηκε για να χρημστοδοτήσει νέες επιχειρηματικές ιδέες στη χώρα.

Τέλος αναφερθηκε στις πολιτικές για αντικατάσταση τριμήνων με τετράμηνα στα σχολεία, τη μείωση των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές εξετάσεις σε τέσσερα (Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία.