«Ο τελικός καθορισμός της ακριβούς διάρκειας του 'μεσοπρόθεσμου' στο πλαίσιο των συζητήσεων περί βιωσιμότητας του χρέους επαφίεται στους δανειοδότες», διευκρινίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή για τη συμφωνία διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με την ερώτησή του, αφού υπενθύμιζε τον όρο «μεσοπρόθεσμα» που παρουσιάστηκε στα Eurogroup της 25.05.2016 και 05.12.2016, όπου αναφέρεται για την Ελλάδα ότι, «το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018, θα πρέπει να διατηρηθεί “μεσοπρόθεσμα”», καλούσε την Κομισιόν να συγκεκριμενοποιήσει «ποιο είναι το χρονικό διάστημα που αντιλαμβάνεται ως «“μεσοπρόθεσμο”», αφού, «τέτοιου είδους αποφάσεις δεν μπορεί να βασίζονται σε “αόριστες” έννοιες που επιδέχονται πολλές ερμηνείες».
Ταυτόχρονα, ο Νίκος Χουντής, τόνιζε ότι, σύμφωνα με εκθέσεις του ΔΝΤ αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων του, «ακόμη και με ηρωικές προσπάθειες ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ανέφικτος και σίγουρα δεν είναι διατηρήσιμος».
Στην απάντησή του, ο κ. Moscovici, με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο, τονίζει ότι, «ο τελικός καθορισμός της ακριβούς διάρκειας του «μεσοπρόθεσμου» στο πλαίσιο των συζητήσεων περί βιωσιμότητας του χρέους επαφίεται στους δανειοδότες».
Προσπαθώντας δε, να αιτιολογήσει τη δήλωσή αυτή, τονίζει ότι, «η Επιτροπή και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει επί σειρά ετών στη συνέχεια, χωρίς να υπονομευθεί η οικονομική ανάκαμψη».
Στηρίζοντας μάλιστα την άποψή του ότι, από μία τέτοια απόφαση δεν κινδυνεύει η ανάπτυξη, αναφέρεται στις προβλέψεις της ίδιας της Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάπτυξη θα είναι για το 2016, στο 0,3%, αγνοώντας προφανώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα το 2016 παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη, ενώ επιπλέον, το δ’ τρίμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία ήταν η μόνη στην ΕΕ που κατέγραψε ύφεση και μάλιστα 1,2%!!!
Ας παρηγοριέται λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός που δε γνώριζε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, αφού και ο ίδιος ο κ. Moscovici, με την απάντησή του, με ημερομηνία 08.03.2017, εμφανίζεται να τα αγνοεί…