Η Νέα Δημοκρατία, κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι “και να κλείσει την αξιολόγηση η Ελλάδα θα σέρνεται” και παίζει το χαρτί των μειώσεων των φόρων σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που του χρεώνει “κρατισμό”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ “σκληρή αριστερά”. “Δεν είναι μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση” δήλωσε το Bloomberg. “ Είναι μια κυβέρνηση που προέρχεται από την σκληρή αριστερά. Είναι μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει.”

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταγγέλει την κυβέρνηση ότι εγκαθιστά ένα κομματικό κράτος. Προτάσσει τις μειώσεις των φόρων που αποτελούν προμετωπίδα της φιλελεύθερης ιδεολογίας της και του κυβερνητικού προγράμματος της. Στην Πειραιώς συζητήθηκε και η δημοσκόπηση της Δια-ΝΕΟ-σις η οποία μεταξύ άλλων έδειξε ότι το 54,5% των πολιτών πιστεύει ότι “πρέπει η φορολογία να είναι χαμηλή έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα”. Και αυτό αποδεικνύει την φορολογική εξάντληση των πολιτών όπως επισημαίνουν στελέχη του ηγετικού επιτελείου στα parapolitika.gr.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την επίσκεψη στην έκθεση “Οινόραμα 2017” το Σάββατο επισήμανε ότι είναι “στρατηγική επιλογή της ΝΔ η στήριξη του κλάδου της αμπελουργίας”. “Είναι πάγια δέσμευσή μας η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ενός φόρου ο οποίος ούτε έσοδα απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο και προσέθεσε φυσικά πολύ μεγάλη γραφειοκρατία στους παραγωγούς - ειδικά στους μικρούς παραγωγούς” τόνισε

Τη συγκεκριμένη δέσμευση για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί είχε ανακοινώσει στην ομιλία του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2016. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται και σε άλλους στοχευμένους φόρους, για τους οποίους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα τους εφαρμόσει ακόμη και με μονομερείς ενέργειες.

“Δεν χρειάζεται πολλά για να πάρει μπρος η χώρα και να ζήσουμε ξανά μια μακρά περίοδο ανάπτυξης όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν” δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ. “Λιγότερους φόρους χρειάζεται. Μικρότερο και καλύτερο Κράτος. Πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Μια κουλτούρα δημιουργίας, ενθάρρυνσης, ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Και μια αίσθηση ασφάλειας προς όλους.”

Κεντρική πολιτική επιλογή της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ χαρακτήρισε τη μείωση των φόρων προκειμένου να αναπνεύσει η οικονομία και να ανασάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. “Δεσμευτήκαμε ότι θα μειώσουμε 30% τον ΕΝΦΙΑ μέσα σε 2 χρόνια” τόνισε. “Το φόρο επιχειρήσεων από 29% στο 20%. Τη φορολόγηση μερισμάτων από το 15% στο 5%. Και δεσμευόμαστε μόλις έχουμε πλήρη εικόνα να δούμε το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών στην κατεύθυνση της μείωσής τους ώστε να δοθούν κίνητρα για προσλήψεις. Αυτά μπορούν να γίνουν με το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο.”

Περαιτέρω μειώσεις φόρων θα επιδιώξει μια κυβέρνηση της ΝΔ εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει “δημοσιονομικό αέρα” με μικρότερα πλεονάσματα, γύρω στο 2%, από το 3,5% το οποίο ζητούν οι δανειστές και αποδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ για μετά το 2018. Ενα στοίχημα, όμως, που θα είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί.