Με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΚάστερ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην πρώτη του συνάντηση με τον στενό συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Κοτζιάς θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για θέματα ασφάλειας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, για το προσφυγικό και τις μεταναστευτικές ροές, ενώ αναμένεται να συζητήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο 54χρονος αντιστράτηγος Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ διορίστηκε νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας μετά την αποπομπή του Μάικλ Φλιν εξαιτίας της στενής του σχέσης με τη Ρωσία.

Τον Μάικλ Φλιν και στελέχη του Eθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) είχε συναντήσει ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιανουάριο.

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την πρώτη του συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, στον οποίο μετέφερε την ελληνική οπτική για τα θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουν συγκροτήσει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τους Παλαιστίνιους.

Ο Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση του τόνισε ότι εξέθεσε στον κ. Τίλερσον την άποψή του περί «νευρικής» Τουρκίας αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Κληθείς να σχολιάσει σε σχετική ερώτηση της “R” την αντιπαράθεση Τουρκίας–Ολλανδίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητα της σε τρίτες χώρες».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, επίσης, στον κ. Τίλερσον την ατζέντα της Ελλάδας στην περιοχή και τον ρόλο της χώρας μας ως πόλου σταθερότητας σε ένα τρίγωνο αστάθειας που εκτείνεται από τη Λιβύη έως την Ουκρανία και τη Συρία.
Στα θέματα της περιφερειακής σταθερότητας τέθηκε εμμέσως το θέμα των Σκοπίων, με τον κ. Κοτζιά να αναφέρεται στην αστάθεια που επικρατεί στους βόρειους γείτονες της Ελλάδας και στην ελληνική προσπάθεια «να τους σταθεροποιήσουμε».

Τη συνάντηση Τίλερσον-Κοτζιά απασχόλησαν, επίσης, σχέδια της Ελλάδας για αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της στην περιοχή, μέτωπο όπου ο κ. Τίλερσον ειδικεύεται ως πρώην διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil.
Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε τη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου TAP, του διασυνδετηρίου αγωγού με τη Βουλγαρία, και του τερματικού Ρεβυθούσας.

Επίσης παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογο του τις ελληνικές ιδέες για κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων στα Βαλκάνια και για ερευνητικές συνεργασίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δίκτυα σταθερότητας και παραγωγής πλούτου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του στην αμερικανική πρωτεύουσα, συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και μέλη του Κογκρέσου. Πηγή: enikos.gr