Στο ρόλο της Ελλάδας στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας και στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται στην περιοχή μας εστιάστηκε η συζήτηση που είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσιγκτον.

Ο Στρατηγός Γιάννη Μπαλτζόη και Ο Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός Αναλυτής Βασίλης Κοψαχείλης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 επεσήμαναν ότι "η ποιοτική διαφοροποίηση είναι στο ότι για πρώτη φορά οι Αμερικανοί ζήτησαν να μας ακούσουν και όχι μόνο να μας πουν τι θέλουν από εμάς.Ο κ. Κοτζιάς δεν έβαλε καθόλου στη συζήτηση το οικονομικό και το Κυπριακό αλλά επικεντρώθηκαν στα  γεωπολιτικά που αφορούν την Ελλάδα".

Έδειξε ένα χάρτη στον Τίρελσον όπου δείχνει την Ελλάδα ως νησίδα σταθερότητας σε ένα τρίγωνο αστάθειας που ορίζεται από την Ουκρανία τη Λιβύη και τη Συρία. Παράλληλα τόνισε στον κ. Τίλερσον ότι παρά την οικονομική κρίση και τις Κασσάνδρες η Ελλάδα παραμένει σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ. Στη συνέχεια ανέπτυξε τη στρατηγική της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια όπου εδράζεται σε συνέργειες με άλλα φιλικά κράτη της χώρας μας στην περιοχή. Και με σκοπό την εξαγωγή της σταθερότητας της Ελλάδας προς τα έξω στο τρίγωνο αστάθειας.