Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζουν εξαιρετικά ευμετάβλητα λόγω των εκλογών που ξεκινούν και οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται ομαλά, με αποτέλεσμα η ημερομηνία της συμφωνίας να μετατίθεται συνεχώς από όλες τις πλευρές. Παράλληλα όμως ο διορισμός Επιστημονικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του θεωρητικού του διπλού νομίσματος, Jan Kregel, προκαλεί πολιτικά ερωτήματα για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Το γνωστό και χιλιοπαιγμένο αφήγημα της δύσκολης και «επιτυχημένης διαπραγμάτευσης» που «παίζει» για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, ήρθε να προστεθεί και αυτό των ισόποσων αντιασταθμιστικών μέτρων.

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στον αέρα, μετά την αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα και τη διαπίστωση σοβαρών διαφωνιών με τους δανειστές σε όλα τα βασικά θέματα, διαπιστώνεται ότι η απόσταση αυτή δύσκολα θα γεφυρωθεί έως το επόμενο Eurogroup. Οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν να κάνουν με μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τη διετία 2019-2020, αγνοώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, για την υπεραπόδοση των στόχων, ώστε να μειωθεί το ποσό κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ επιμένουν σε περικοπή του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων στα 5.900 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα, με εφαρμογή από την 1/1/2019, ώστε να εισπραχθούν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) και στη μείωση όλων των υφιστάμενων κύριων συντάξεων έως 30% από το 2020, με στόχο την εξοικονόμηση του υπόλοιπου 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Στο χάσμα που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, ήρθαν προστεθούν οι τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα μεταφέρει η ίδια στο εσωτερικό, κάνοντας λόγο για «θετικά» μέτρα μετά το τελευταίο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστησε την ελληνική κυβέρνηση στον τοίχο για τα αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς ξεκαθάρισε πως μόνο όταν θα υπερπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί η Ελλάδα προχωρήσει στην χρήση τους.

ΔΡΑΧΜΙΣΤΕΣ

Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας "ξορκίζει" το ενδεχόμενο Grexit και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, από την "πίσω πόρτα" η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση της Επιστηµονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συµβουλίου στελεχώνοντάς τη κυρίως με τον διευθυντή Έρευνων του Ινστιτούτου Levy που έχει υποστηρίξει τη λύση του διπλού νομίσματος στην Ελλάδα και άλλα πρόσωπα που έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Όπως αποκάλυψαν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η συγκεκριμένη επιτροπή διαθέτει υπεραρµοδιότητες που έχουν να κάνουν µε τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες του ∆ηµοσίου, ενέργεια που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Για τον λόγο αυτό τρεις βουλευτές, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Θανάσης Μπούρας από τη Νέας Δημοκρατίας και ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ζητώντας να μάθουν με ποια κριτήρια διορίστηκε στην εν λόγω επιτροπή ως πρόεδρος ο Jan Kregel, γνωστός πολέμιος του ευρώ.

Το θέμα μάλιστα από τη στιγμή που έφτασε στη Βουλή θα αγγίξει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η απάντηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου μέσω ανακοίνωσης για τη συγκεκριμένη επιτροπή όχι μόνο δεν διέλυσε το σύννεφο μυστηρίου που υπάρχει γύρω της αλλά σε έναν βαθμό το ενίσχυσε. Κι αυτό γιατί παρόλο που ανέφερε ότι «το σημερινό μακροοικονομικό πλαίσιο είναι διαφορετικό από την περίοδο 2010-2013, όπου το “Grexit” ήταν στην καθημερινή επικαιρότητα» κάνει λόγο για «εναλλακτικές πολιτικές και καινοτόμες λύσεις που πιθανόν να διαφεύγουν της κυρίαρχης αντίληψης στην οικονομική πολιτική» δίνοντας απόλυτη στήριξη στο θεωρητικό του διπλού νομίσματος και πρόεδρο της επιτροπής, Jan Kregel ενώ παράλληλα δεν δίνει καμία απάντηση στα φλέγοντα ερωτήματα της εφημερίδας αναφορικά με τη ρήτρα εχεμύθειας με την οποία δεσμεύονται τα μέλη της επιτροπής αλλά και τη δυνατότητα που τους παρέχεται, να πάρουν στα χέρια τους απόρρητα στοιχεία του κράτους με μία μόνο υπογραφή. Παράλληλα στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον Jan Kregel αναφέρει ότι η επιλογή του έγινε με βάση το επιστημονικό του κύρος, άρα και τις μελέτες τις οποίες έχει εκπονήσει για διπλό νόμισμα.