Ραντεβού σε τηλεμαχία έκλεισαν μέσω του διαδικτύου οι δύο εκπρόσωποι, ο κυβερνητικός Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας. Οι δύο άνδρες ετοιμάζονται απόψε το βράδυ, στις 7 να δώσουν την πρώτη τους τηλεοπτική μάχη και να δοκιμαστούν ο ένας απέναντι στον άλλο. Ικανότητες, αντίληψη, αντανακλαστικά, ετοιμότητα όλα θα δοκιμαστούν απόψε το βράδυ σε έναν διάλογο τηλεοπτικό που δεν αποκλείεται, λόγο και της έντασης των ημερών να υπάρξουν και έντονες αντιπαραθέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και κομμάτων θα βρεθούν αντιμέτωποι σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, αλλά είναι η πρώτη φορά ωστόσο που οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι θα μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Αναμένεται τα συμπεράσματα που θα βγουν από την συζήτησή τους να είναι πολλά, καθώς οι απόψεις τους θα απηχούν και θα έχουν αντίκτυπο και στα κόμματα που εκπροσωπούν, αλλά θα προσδιορίσουν και τις πολιτικές τους προσωπικότητες. Ο Βασίλης Κικίλιας ωστόσο μπορεί να έχει το πλεονέκτημα στην συγκεκριμένη συζήτηση, καθώς έχει μεγαλύτερη εμπειρία στην πολιτική, ως εκλεγμένος βουλευτής, που διατέλεσε και υπουργός και μάλιστα με ιδιαίτερη πετυχημένη θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από την άλλη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα έχει αποδείξει ότι πάντα εμφανίζεται, φροντίζει τουλάχιστον να εμφανίζεται, πολύ καλά διαβασμένος.  

Ο… νέος

Ο στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, από το αμπέχονο και το σκουλαρίκι στο αφτί, που φορούσε όσο βρίσκονταν στα αμφιθέατρα της Νομικής, αποδέχθηκε πλήρως το ρόλο του και την μετάλλαξή του και σε αντίθεση μάλιστα με τους υπόλοιπους συντρόφους του, φοράει και γραβάτα. Σήμερα, είναι ένα από τα νέα πρόσωπα της πολιτικής που χαράσσουν το δικό τους μέλλον στην πολιτική τους πορεία. Ο επαναστάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος, πριν βάλει το καλοσιδερομένο κοστούμι και την προσεκτικά πάντα επιλεγμένη γραβάτα, σπάζοντας ακόμη και τα στερεότυπα του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούσε στις φοιτητικές καταλήψεις. Έφτασε να γίνει το «Νο 2» του πρωθυπουργού και εμφανίζεται πρόθυμος η πολιτική που πορεία να συνεχιστεί. Ο δικηγόρος, με διδακτορικές σπουδές στο Λονδίνο, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, αρχικά στη θέση του νομικού συμβούλου του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια σε αυτή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Με τον Αλέξη Τσίπρα συνδέονται με ισχυρή φιλία από το 2005, όταν παρέλαβε από τον σημερινό πρωθυπουργό τη θέση του γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού. Θεωρείται ο εμπνευστής της καμπάνιας του «Αύριο» και της «Ελπίδας», συνθημάτων που κυριάρχησαν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ενώ για πολλά χρόνια ήταν και ο λογογράφος του κ. Τσίπρα στις προεκλογικές ομιλίες του. Η πολιτική ήταν το πεδίο του για πολλά χρόνια και μάλιστα υπήρξε και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας. Η πορεία του εξελίσσεται πάντα κοντά στα βήματα του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο οι απόψεις τους ταυτίζονται σε πολλά θέματα, όχι όμως στα... αθλητικά, καθώς ο πρωθυπουργός είναι γνωστός για τα... παναθηναϊκά του αισθήματα, σε αντίθεση με τον κ. Τζανακόπουλο, που είναι φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού. Πριν μπει στην αρένα της κεντρικής πολιτικής και της… γραβάτας, σύχναζε στα Εξάρχεια και ήταν από τους λεγόμενους «σκληρούς» του Συνασπισμού, που έδινε σκληρές μάχες και πρωταγωνιστούσε στις φοιτητικές καταλήψεις. Τότε, αντί για κοστούμι, φορούσε τζάκετ και αντί για γραβάτα… σκουλαρίκι στο αυτί. Ωστόσο, «από τότε έδειχνε την ικανότητα να διαχειρίζεται δύσκολες αποστολές».    

Ο παλιός….

Ο Βασίλης Κικίλιας, παρ’ ότι ανήκει και ο ίδιος στη νέα γενιά των πολιτικών, είναι ο… παλιός σε σχέση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κοινό στοιχείο των δύο ανδρών, τα Εξάρχεια, όπου εκεί γεννήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, κι εκεί έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής στην κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και κατέληξε στο μπάσκετ. Παράλληλα με τον αθλητισμό, ο Βασίλης Κικίλιας σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Βασίλης Κικίλιας έχει ξεκινήσει την ενασχόληση του με τα κοινά από το 2004, όταν βρέθηκε ως σύμβουλος στο πλευρό του Νικήτα Κακλαμάνη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στις δημοτικές εκλογές 2006, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη.

Διετέλεσε Προέδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (Ο.Ν.Α.). Το 2007 εκλέχθηκε 2ος στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και το 2010 ανέλαβε επικεφαλής της νεοσύστατης Γραμματείας Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε μια απόλυτα επιτυχημένη θητεία, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχει την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκπροσώπηση του κόμματος.