Ένα σενάριο που έχει επαναληφθεί δύο φορές τον τελευταίο χρόνο είναι αυτό που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι δημοσκοπήσεις πέφτουν για ακόμα μία φορά έξω, όπως έγινε στο βρετανικό δημοψήφισμα και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς κόβει πρώτο το νήμα των σημερινών εκλογών.

Το κόμμα του Γκεερντ Βίλντερς όμως δεν μπορεί να συγκροτήσει από μόνος του κυβέρνηση και από τη στιγμή που κανένα από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί μαζί του, η χώρα βυθίζεται σε πολιτική αστάθεια. Αυτό όμως επηρεάζει άμεσα και τα τεκταινόμενα του Eurogroup με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να είναι πλέον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπό προθεσμία.

Με τον τρόπο αυτόν επηρεάζεται άμεσα η διαπραγμάτευση αφού όλοι θα περιμένουν να δουν τι πρόκειται να γίνει στην Ολλανδία ενώ σε πολιτικό επίπεδο μία ενδεχόμενη πρωτιά του Βίλντερς ενδέχεται να δημιουργήσει έναν «αέρα» ακροδεξιάς στην Ευρώπη ενόψει των εκλογών της Γαλλίας που ακολουθούν και το αποτύπωμα τους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι πολλαπλάσιο.

Όσο η πολιτική κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγαλώνει στην πορεία προς τις γερμανικές εκλογές, τόσο το ελληνικό πρόβλημα θα υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. 

Το τελευταίο πάντως είναι και εκείνο που επικαλούνται ως επιχείρημα όσοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ποντάρει στην αναστάτωση αυτή έχοντας ως στόχο να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες τη διαπραγμάτευση, πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.