H αξιωµατική αντιπολίτευση ρίχνει το βάρος της στην καθηµερινότητα και επενδύει στην ατζέντα της δηµόσιας τάξης και ασφάλειας.

«Η πολιτική βούληση υπάρχει και είναι αδιαπραγµάτευτη», τονίζει µε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της Ν∆, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για µας άβατα δεν θα υπάρχουν. Ο νόµος και η τάξη θα αποκατασταθούν. Αυτό ζητά η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας και αυτή είναι µία ατζέντα όχι δεξιά, όχι κεντρώα, όχι αριστερή, αλλά µια ατζέντα της κοινής λογικής».

Ζηµιά στην εικόνα της χώρας προκάλεσε και η αποστολή των δεµάτων µε εκρηκτικές ύλες στον Β. Σόιµπλε και στο ∆ΝΤ, τα οποία έφεραν τα ονόµατα του αντιπροέδρου της Ν.∆., Αδωνι Γεωργιάδη, και του εκπροσώπου Τύπου, Βασίλη Κικίλια, και µεταφέρθηκαν µε πτήσεις που είχαν δεκάδες επιβάτες.

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παράγει εδώ και µήνες ανασφάλεια και αβεβαιότητα στο εσωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.∆. «Και τώρα τελευταία υπάρχει και εξαγωγή τροµοκρατικών δεµάτων στο εξωτερικό. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Η µόνη λύση είναι εκλογές. Εκλογές το ταχύτερο. Εµείς είµαστε έτοιµοι. Εχουµε σχέδιο». Η Επιτροπή Κυβερνητικού Προγράµµατος της Ν.∆. υπό τον αντιπρόεδρο του κόµµατος Κωστή Χατζηδάκη και µε τον γενικό συντονισµό του Γιώργου Στεργίου, βρίσκεται στην τελική επεξεργασία των µέτρων που θα αφορούν την ασφάλεια του πολίτη. Τις κατευθυντήριες γραµµές παρουσιάζουν σήµερα τα «Π».

Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες:

«Η υιοθέτηση πολιτικής µηδενικής ανοχής απέναντι στην ανοµία και την παρα-βατικότητα, η συνολική αναβάθµιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από την Αστυνοµία και η καταπολέµηση κάθε “άβατου” για τις Αρχές µε την εφαρµογή του νόµου σε συνοικίες όπως τα Εξάρχεια, ο Ασπρόπυργος, το Μενίδι και άλλες περιοχές στην Αττική» τονίζουν κοµµατικές πηγές.

Ο σχεδιασµός περιλαµβάνει:

Επικέντρωση των περιπολιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου, µε µεγάλο αριθµό κρουσµάτων.

Καθιέρωση της ένστολης, πεζής και εποχούµενης αστυνόµευσης, που θα πραγµατοποιείται πρωί και βράδυ.  Ενίσχυση της οµάδας ∆ΙΑΣ και επανασύσταση της Οµάδας ∆έλτα.

Καθιέρωση µηχανισµών ελέγχου και λογοδοσίας και καταπολέµηση περιστατικών κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς µεταξύ των αστυνοµικών.

Κατάργηση του Νόµου Παρασκευόπουλου µε τις ευεργετικές διατάξεις που οδήγησαν εκτός φυλακής διακεκριµένους ποινικούς εγκληµατίες και πρόσωπα που κατηγορήθηκαν ή καταδικάστηκαν για τροµοκρατικές πράξεις.

Η κουκούλα θα ξαναγίνει κακούργηµα από πληµµέληµα, που την έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Θα δηµιουργηθεί τουλάχιστον µία φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπως εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ν.∆. στη Βουλή (17/2/2017), χαρακτήρισε την εγκληµατικότητα «θέµα που δεν είναι επίκαιρο» σε σχέση µε βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως είναι η διαπραγµάτευση και η καταπολέµηση της διαπλοκής.

Κατηγόρησε, µάλιστα, τον πρόεδρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για υιοθέτηση ατζέντας φόβου. Ακόµη, υποστήριξε ότι έγιναν 414.000 συλλήψεις τη διετία 20152016, για να στείλει το µήνυµα ότι η Αστυνοµία ενεργεί.

Η Επιτροπή Προγράµµατος της Ν.∆., όµως, που επεξεργάστηκε πληθώρα επίσηµων στατιστικών στοιχείων, απαντά ότι σε αυτόν τον αριθµό ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε και τις κατ’ ευφηµισµόν «συλλήψεις» αλλοδαπών που ήρθαν στη χώρα παράνοµα και ανέρχονται σε 63.541 το 2015 και σε 173.034 το α’ εξάµηνο του 2016. Αντίθετα, µε βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. οι συλλήψεις για ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, διακίνηση/εµπορία ναρκωτικών, απάτες/εκβιασµούς και πλαστογραφίες ανήλθαν στις 27.472 για το 2015 και στις 16.906 για το πρώτο εξάµηνο του 2016, όπως επισηµαίνουν οι κοµµατικές πηγές.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Ν.∆. διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει µείωση των ληστειών και των διαρρήξεων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Προγράµµατος:

Οι κλοπές και οι διαρρήξεις αυξήθηκαν το 2015 τουλάχιστον κατά 7,4% σε σχέση µε το 2014. Συνολικά, η Αστυνοµία κατέγραψε 73.774 περιστατικά που αφορούν κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήµατα και οχήµατα, καθώς και µικροκλοπές. Το α’ εξάµηνο του 2016, τα σχετικά περιστατικά εµφανίζονται αυξηµένα κατά τουλάχιστον 3,1% σε σχέση µε το πρώτο εξάµηνο του 2015.  Οι ληστείες σε σπίτια, καταστήµατα, τράπεζες κ.λπ. αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 13,6% το 2015 σε σχέση µε το 2014 (4.316 κρούσµατα ληστειών το 2015, σε σχέση µε 3.800 το 2014). Αλλά και για το πρώτο εξάµηνο του 2016 οι ληστείες, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., είναι αυξηµένες κατά 11,5% σε σχέση µε το 2014.  Οι κλοπές αυτοκινήτων και µοτοσυκλετών αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 6,2% σε σχέση µε το 2014, ενώ µόνο το πρώτο εξάµηνο του 2016 σηµειώθηκε περαιτέρω αύξηση κατά 9,5% σε σχέση µε το πρώτο εξάµηνο του 2015.  Επί κυβέρνησης Σαµαρά, το 2014 σε σχέση µε το 2011 οι κλοπές και οι διαρρήξεις µειώθηκαν περίπου κατά 30%, οι ληστείες κατά 42,7% και οι κλοπές αυτοκινήτων και µοτοσυκλετών κατά 22,5%.  Τους τελευταίους 10 µήνες προστέθηκαν οι καταστροφές σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ακυρωτικά µηχανήµατα. Με βάση το υπ. Υποδοµών και Μεταφορών, το κόστος ξεπερνάει το ένα εκατοµµύριο ευρώ.

*Εφημεριδα Παραπολιτικά