Με κρίσιμες ημερομηνίες να πιέζουν τις εξελίξεις για την πολιτική και την οικονομική επικαιρότητα θα περάσουν τις ημέρες του Πάσχα οι κυβερνώντες. Τα μεγάλα μέτωπα με τους Θεσμούς που έχει ανοιχτά η κυβέρνηση εξακολουθούν να υφίστανται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλαμβάνει πια τον έλεγχο και την επιβεβαίωση του πλεονάσματος.   Ο συγκεκριμένος όρος, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr  περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση, ενόψει της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων που χρονικά τοποθετείται μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον όρο στο προσχέδιο, η επιβεβαίωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα γίνεται πλέον μόνο από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από το ΔΝΤ. Με αυτό το δεδομένο, ο κ.Τόμσεν θα αποφασίσει για τα εξής το καλοκαίρι του 2018 και ως το τέλος της χρονιάς:    

1.       Αν η κυβέρνηση και η Τρόικα- ουσιαστικά το ΔΝΤ- προβλέψουν στο β’ εξάμηνο του 2018 ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο της ίδιας χρονιάς θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, τότε από 1.1.2019 θα εφαρμοστεί το 1% του ΑΕΠ (ή 1,8 δισ. ευρώ) των περικοπών στις συντάξεις (που θα γίνει ούτως ή άλλως) αλλά θα εφαρμοστούν «αντίμετρα από την πλευρά των δαπανών (παροχές) τα οποία περιέγραψε ο κ.Τσακαλώτος στην συνέντευξη Τύπου στη Βαλέτα.  

2.       Αν Τρόικα και κυβέρνηση προβλέψουν ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι 2,5% αντί 3,5% του ΑΕΠ, τότε από 1.1.2019 θα εφαρμοστούν μόνο οι περικοπές στις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) και κανένα αντίμετρο. Ούτε ένα ευρώ.    

3.       Αν κυβέρνηση και Τρόικα προβλέψουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα είναι 1,5% του ΑΕΠ, τότε θα εφαρμοστούν μέτρα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε συντάξεις και, ταυτόχρονα, τα μέτρα 1% του ΑΕΠ για το αφορολόγητο θα επιβληθούν νωρίτερα, το 2019 αντί το 2020.  Δηλαδή όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα, αλλά θα έρθουν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, από 1.1.2019…