Η κυβέρνηση, το μεσημέρι της Δευτέρας κατέθεσε την πρότασή της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η συγκεκριμένη πρόταση, καταρτήθηκε από ομάδα  κορυφαίων νομικών και πολιτικών επιστημόνων, υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι προτάσεις για α) Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής. β) Πρωθυπουργός -εκτός των υπηρεσιακών- να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής, γ) Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, δ) Ριζική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων: Το Κράτος δεν χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά αποζημιώνει μέρος των πραγματοποιημένων και αποδεδειγμένων δαπανών στις οποίες έχουν προβεί.

Επιπλέον στην κυβερνητική πρόταση υπάρχει και ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας "Καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα κράτους και εκκλησίας, με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει το εισηγητικό κείμενο

 "Ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι υπερώριμες και μπορεί να έχουν  την υποστήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, όπως, π.χ., η κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος ποινικής ασυλίας του πολιτικού προσωπικού. Άλλες όμως, κατεξοχήν τα θέματα του οικονομικού συντάγματος και των κοινωνικών δικαιωμάτων, συναρτώνται στενά με καίριες δικαιοπολιτικές συγκρούσεις και ειδικότερα με την ανάγκη ανάσχεσης του νεοφιλελευθερισμού. Ως προς τα κρίσιμα διλήμματα, η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι συναινετική. Τα διακυβεύματα αυτά από τη φύση τους προϋποθέτουν σύγκρουση επιχειρημάτων και συμφερόντων", αναφέρουν στο συνοδευτικό κείμενο τα μέλη της ομάδας εργασίας" επισημαίνεται στο εισηγητικό κείμενο που φέρει τις υπογραφές του Γιώργου Κατρούγκαλου, του Χριστόφορου Βερναρδάκη, Ανδρέα Δημητρόπουλο, Κώστα Ζώρα, Ηλία Νικολόπουλου και Κώστα Χρυσόγονου.

Αναλυτικά η κυβερνητική πρόταση