H κατάσταση του τραπεζικού συστήματος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στις 11 το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοδευόμενος από το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί στα γραφεία της ΤτΕ.
Από την πλευρά της ΝΔ εκφράζεται ανησυχία σχετικά με την πορεία της οικονομίας, τη μείωση των καταθέσεων, μια πιθανή εκ νέου αυστηροποίηση των capital controls αλλά και την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός της οικονομίας.
Συγκεκριμένα τα θέματα που αναμένεται να συζητήσουν είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), η μείωση των καταθέσεων, τα Capital controls και το Q.E., η κερδοφορία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τέλος η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής.
Στη ΝΔ επισημαίνουν πως η μείωση καταθέσεων φτάνει στα 4 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2017, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται εκ νέου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στα 46,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα υπενθυμίζουν πως τον Δεκέμβριο του 2014, η εξάρτηση από τον ELA είχε μηδενισθεί, ενώ το 2015 υπήρξε η μεγαλύτερη ετήσια εκροή ως σήμερα (περίπου 37 δισ. ευρώ).
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει πως έχει παρατηρηθεί ότι όταν διαταράσσεται η ομαλή πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους εντείνονται οι εκροές καταθέσεων και για αυτό και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι «κλειδί» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η «εμπιστοσύνη» αποτελεί κλειδί και για την άρση των capital controls, ενώ αν συνεχιστεί η αρνητική τάση στις καταθέσεις, ίσως χρειαστεί σύντομα αυστηροποίηση των capital controls, για να μην απειληθούν η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις των πολιτών.