Τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα επισκέφθηκε σήμερα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την ιδιότητα του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επίδραση των μεταναστευτικών ροών της Μεσογείου πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπό την ίδια ιδιότητα, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Kέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Μυτιλήνη.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστώσει το ποσοστό βελτίωσης των βιοτικών συνθηκών και, κατ' επέκταση, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο και του ενός χρόνου από την υπογραφή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όπως είπε, η κατάσταση στη Μόρια έχει βελτιωθεί σαφέστατα από την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή τον Φεβρουάριο, επισημαίνοντας πάντως, πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Επισήμανε μάλιστα πως «χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη και πολύ εντονότερη βοήθεια και από την Ευρώπη και από την πολιτική ηγεσία».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά την παραμονή του στο νησί, θα προεδρεύσει σε διευρυμένη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς του νησιού και συγκεκριμένα την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μυτιλήνης, Νίκο Καρασάββα, τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Β. Αιγαίου, υποστράτηγο Νίκο Ζησιμόπουλο, τον κεντρικό λιμενάρχη Μυτιλήνης, πλοίαρχο Λ.Σ Νίκο Πασσάδη, τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Ανθή Καραγγελή, τον τοπικό συντονιστή της Frontex, αν/χο Λ.Σ. Σταύρο Γκαγκαρέλλη κ.ά. Τέλος, θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και των μη κυβερνητικών οργανώσεων «Γιατροί του Κόσμου» και «PRAKSIS».