Την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να επισφραγίσει και τυπικά το σημερινό Euroworking καθώς όλο δείχνουν ότι η ανακοίνωση για το κλείσιμο της αξιολόγησης απέχει μόνο λίγα εικοσιτετράωρα.

Γιατί μπορεί η Κομισιόν και η κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που υπάρχουν όλο το τελευταίο διάστημα στον ελληνικό Τύπο ότι η αξιολόγηση έκλεισε κατά 95% και να κρατούν αποστάσεις από το δημοσίευμα του Ρόιτερς σύμφωνα με το οποίο "οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις " όλα ωστόσο τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός ότι το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας είναι γεγονός.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι στις 7 Απριλίου οπότε και θα ανακοινωθεί το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας τελειώνουν και τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο το μεσοδιάστημα μέχρι και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και με το θέμα του χρέους καθώς το ταμείο θα πρέπει να συζητήσει επί συγκεκριμένων θέσεων επάνω σε αυτά τα δύο θέματα.

Τότε θα αποφασίσει το Ταμείο εάν και πως θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα .Εάν θα έχει δηλαδή σχέση τεχνικού συμβούλου ή εάν θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα βάζοντας και χρήματα .

Αμέσως μετά αναμένεται να περάσει στο σύνολο της από την Βουλή η νέα συμφωνία ενώ στο μεσοδιάστημα μέχρι το Πάσχα αναμένεται να περάσουν από την Βουλή νομοσχέδια ήσσονος σημασίας.

Η διαδικασία αυτή έχει επιλεγεί μετά από πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θέλει να διασφαλίσει ότι για να ψηφίσει την νέα συμφωνία θα πρέπει να έχει πάρει το θέμα του χρέους το οποίο εκτός των άλλων θα χρησιμεύσει και για να μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση.

Παράλληλα με όλες αυτές τις διαδικασίες αναμένεται να συγκληθεί και η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκεί τα στελέχη του κόμματος θα τοποθετηθούν για τα μέτρα ,θα ψηφίσουν ή θα καταψηφίζουν σημεία με τα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν. Σε αυτή την διαδικασία αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καμιά υπογραφή αν δεν υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι «είναι σαν το σκάκι, αν αποκαλύψεις τις επόμενες κινήσεις σου ο αντισυμβαλλόμενος σου θεωρεί ότι έχουν ήδη γίνει. Όλοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Η συζήτηση για τη συμφωνία θα διεξαχθεί αναλυτικότατα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις».