Με στόχο να αποφύγει οποιοδήποτε λάθος που θα μπορούσε να στοιχίσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης προσέρχεται στο τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι δεν θα προκύψουν νέα θέματα και νέες απαιτήσεις την τελευταία στιγμή από την πλευρά των δανειστών και ότι όλα θα κινηθούν με βάση τα δυο κείμενα συμφωνίας ( ένα με τους ευρωπαίους δανειστές και ένα με το ΔΝΤ) που έχει στα χέρια του από το Σαββατοκύριακο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τις τελευταίες ώρες πάντως επικρατεί απόλυτη μυστικότητα γύρω από τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ουάσιγκτον τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για το χρέος ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το εάν και πως θα παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι στο κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ υπάρχουν θέματα αγκάθια όπως νέες αναφορές στο συνταξιοδοτικό, στην παιδεία καθώς επίσης και στο δημοσιονομικό κενό το οποίο θα προκύψει σύμφωνα με το ταμείο το 2018.
Για το τελευταίο βέβαια, η κυβέρνηση ήδη έχει απαντήσει λέγοντας ότι υπάρχει νομοθετημένος ο δημοσιονομικός κόφτης ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εάν και εφόσον υπάρξει εκτροπή από τους στόχους.

Το μεγάλο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι το θέμα του χρέους. Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή διίστανται καθώς κάποιοι ισχυρίζονται ότι το θέμα θα πάει προς επίλυση μετά τις Γερμανικές εκλογές και άρα τώρα θα καταγραφεί στην συμφωνία με αστερίσκο ενώ άλλες πηγές επιμένουν ότι το θέμα θα λυθεί μέχρι τις 9 Ιουνίου οπότε και συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Πηγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έλεγαν μάλιστα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε την διαβεβαίωση από την Κριστίν Λαγκαρντ ότι ακόμα και αν ο θέμα αυτό δεν κλείσει μέχρι το Eurogroup της 22 Μαΐου ,το σίγουρο είναι ότι μέχρι αρχές Ιουνίου θα έχει διευθετηθεί.

Αυτό που φαίνεται πάντως ότι απεύχεται η κυβέρνηση την συγκεκριμένη στιγμή είναι το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα αναλαμβάνοντας ο ESM να αποπληρώσει τα δάνεια της Ελλάδας. Η διαδικασία αυτή αν και είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τα ελληνικά συμφέροντα είναι αρκετά χρονοβόρα και μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή ακόμα και στο κλείσιμο της Β αξιολόγησης .