Σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, µε σκοπό την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την ανάδειξη µιας άλλης κυβέρνησης που θα στηρίζεται στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά και της οποίας θα ηγείται ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός, θεωρεί το Μέγαρο Μαξίµου ότι επεξεργάζονται κέντρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οπως λένε, µάλιστα, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τον ρόλο του δούρειου ίππου, προκειµένου να διεµβολιστεί η πολιτική «κανονικότητα» µε περιπτώσεις όπως αυτή του Λ. Παπαδήµου, εµφανίζεται να έχει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης, ο οποίος φαίνεται να προκρίνει για τον ρόλο του «σωτήρα» της χώρας τον φίλο των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών, Γιάννη Στουρνάρα.

Τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος εσχάτως επανεµφανίστηκε δυναµικά µε συνεντεύξεις και δηλώσεις που δηµιούργησαν εκνευρισµό στην κυβέρνηση και ταραχή στις αγορές.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Η σφοδρή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, αυτή την εβδοµάδα τόσο στον Γιάννη Στουρνάρα όσο και στον Κώστα Σηµίτη ενίσχυσε τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να βλέπει σκοπιµότητα πίσω από τις ενέργειες των δύο εκσυγχρονιστών, η οποία σχετίζεται και µε κύκλους του εξωτερικού. Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου κάνουν λόγο για µια απέλπιδα προσπάθεια διαφόρων συστηµάτων να απεγκλωβιστούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, µε την οποία ακόµα και µετά από δυο χρόνια δεν µπορούν να βρουν σηµεία επαφής. Θεωρούν, δε, τον χρόνο καθοριστικό στοιχείο αυτής της ιστορίας, αφού, όπως επισηµαίνουν, εάν κλείσει η αξιολόγηση, δεν θα υπάρχει καµία περίπτωση υπονόµευσης της κυβέρνησης, από τη στιγµή που, όπως λένε, τα πράγµατα αναµένεται να αλλάξουν θεαµατικά. Πιστεύουν, µάλιστα, ότι το σύστηµα Σηµίτη-Στουρνάρα επιδιώκει την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε δέλεαρ την οµαλή πορεία προς την εξουσία και το Μέγαρο Μαξίµου. Λένε, δηλαδή, ότι στόχος του διδύµου είναι να πείσει τον αρχηγό της Ν.∆. ότι η ενδιάµεση κυβέρνηση των τεχνοκρατών θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για να κυβερνήσει εκείνος πιο ανέφελα, καθώς θα έχουν διευθετηθεί όλα τα δύσκολα θέµατα των Μνηµονίων.

ΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ»

Η παραπάνω διαδικασία θα φέρει παράλληλα στο προσκήνιο τα «ορφανά» του Κώστα Σηµίτη, που σήµερα αναζητούν πολιτική στέγη και εµφανίζονται να βρίσκονται στην εξώπορτα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα, λοιπόν, από αυτή την εξέλιξη, η είσοδός τους σε µια κυβέρνηση της Ν.∆. θα είναι πιο εύκολη και πιο αναµενόµενη. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του µίλησε για µια καινούργια κυβέρνηση όχι από την υπάρχουσα Βουλή, αλλά από την καινούργια, εφόσον η χώρα πάει σε εκλογές, απαξιώνοντας όλο το υπάρχον πολιτικό σύστηµα. Ο Κώστας Σηµίτης έθεσε ακόµα και τους όρους του για να γίνει πράξη αυτό το σενάριο, λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να αλλάξει τη Ν.∆. Πίσω από αυτή τη φράση οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαβλέπουν την επιθυµία διαφόρων κέντρων για τη δηµιουργία ενός φορέα που θα κινείται στα κεντροδεξιά της Ν.∆. και στον υπό διαµόρφωση χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πίσω από αυτή τη στόχευση βρίσκεται και ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών, Β. Σόιµπλε, ο οποίος προφανώς θεωρεί ότι τη συγκεκριµένη στιγµή µια περίπτωση σαν αυτή του Γιάννη Στουρνάρα ίσως ήταν πιο βατή για την ολοκλήρωση των Μνηµονίων, σε σχέση µε αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αποκλείεται να αντιµετωπίσει εσωκοµµατικά προβλήµατα, εάν θελήσει να εφαρµόσει µια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Θυµίζουν, µάλιστα, ότι στο παρελθόν ο Ελληνας τραπεζίτης είχε δώσει εξετάσεις στον αρχηγό της γερµανικής οικονοµίας, τις οποίες είχε περάσει µε άριστα, καθώς απέκρυψε από την κυβέρνησή του -ήταν υπουργός Οικονοµικώντην πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και, όπως αργότερα παραδέχθηκε, συζήτησε το θέµα µόνο µε τον Β. Σόιµπλε, ο οποίος του είπε το παροιµιώδες πλέον «Forget it, Yiannis», δηλαδή «Ξέχνα το, Γιάννη».

Οι φιλοδοξίες του Γιάννη Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται -από στελέχη της κυβέρνησηςως ο άνθρωπος των λόμπι των Βρυξελλών, τα οποία τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζονται να θέλουν να ελέγξουν τις τράπεζες και να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη μέσα από τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι το σχέδιο αυτό είχε μπει εξ αρχής σε εφαρμογή από τον Γιάννη Στουρνάρα, δηλαδή από τη στιγμή που προσπάθησε να ελέγξει τις διοικήσεις όλων των τραπεζών. Φυσικά, στην κυβέρνηση δεν παραβλέπουν και τις προσωπικές φιλοδοξίες του Ελληνα τραπεζίτη, τις οποίες κατά καιρούς έχουν ενισχύσει διάφορα συστήματα. Ποτέ, άλλωστε, δεν διαψεύστηκε το δείπνο που διοργάνωσε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, με παρόντες τους Κώστα Σημίτη, Θόδωρο Πάγκαλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τάσο Γιαννίτση και Γιώργο Φλωρίδη. Στο συγκεκριμένο δείπνο, ο Θ. Πάγκαλος φέρεται να παρότρυνε τον Γ. Στουρνάρα να πολιτευτεί, λέγοντας: «Ή θα γίνεις πρωθυπουργός ή θα παραμείνεις υπάλληλος για πάντα».