Τον κίνδυνο αποβολής της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης, επισημαίνει η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνει στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η κ. Μπακογιάννη υπενθυμίζει ότι "σύμφωνα με το N. 4109/2013, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) τέθηκαν υπό το νεοσύστατο -τότε- Νομικό Πρόσωπο "Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ)”. Οι διατάξεις προέβλεπαν ότι οι προαναφερόμενοι Οργανισμοί θα λειτουργούσαν ως Ανεξάρτητες Λειτουργικές Μονάδες, με διοικητική, οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια (άρθρο 6, Ν. 4109/2013)".

Όπως, ωστόσο, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει, από το 2015 το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει λάβει πλήθος προειδοποιήσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης (European co-operationfor Accreditation - EA), με τις οποίες του ζητούνται να τοποθετήσει ξεχωριστή διοίκηση σε κάθε μία από τις 3 Ανεξάρτητες Λειτουργικές Μονάδες (ΕΛΟΤ, ΕΙΜ και ΕΣΥΔ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργική αυτοτέλειά τους και να διασφαλιστεί η αμεροληψία μεταξύ της εποπτεύουσας αρχής (δηλαδή του ΕΣΥΠ) και των εποπτευόμενων φορέων (δηλαδή των ΕΛΟΤ, Ε.Ι.Μ. και ΕΣΥΔ).

Η βουλευτής της ΝΔ καλεί τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή:

-Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων στην οργάνωση και λειτουργία των μονάδων του ΕΣΥΠ;

-Γιατί δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι επανειλημμένες υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαπίστευσης και

-αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ως τις 27 Απριλίου, προκειμένου να αποτραπεί η αναστολή αναγνώρισης της Ελληνικής Διαπίστευσης από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης.