Ύστατη έκκληση για να κλείσει η αξιολόιγηση απηύθυνε προς τους εκπροσώπους των Θεσμών ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα ένα μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε βρεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο δεν μπορεί κάθε φορά στο παρά πέντε να παραβιάζεται. Διαρκώς έχουμε καλά νέα, αλλά στο παρά πέντε βλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να μεταφέρουν τα "γκολπόστ", να μεταφέρουν το στόχο λίγο παραπέρα. Και επειδή εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, όπως παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, που παίζαμε τις "κουμπάρες", εδώ παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, αυτό πρέπει να σταματήσει. Συνεπώς, εάν το όργανο αυτό που λέγεται Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, εγώ έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ, ώστε να υπάρξει λύση άμεσα. Και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, διότι θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί αυτή η κωλυσιεργία να συνεχίζεται»

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι την Παρασκευή θα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Επέμεινε μάλιστα λέγοντας ότι λύση δεν είναι η γραπτή διαπίστωση των υπουργών Οικονομικών ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η επιστροφή των Θεσμών αλλά κάτι παραπάνω που πρέπει να αναζητήσουν οι Ευρωπαίοι για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επουδενί δεν θέλει παράταση του θέματος μέχρι το Πάσχα. «Εάν την Παρασκευή δεν υπάρξει λύση» είπε προς τον Ντόναλντ Τουσκ «είμαι διατεθειμένος να ζητήσω σύγκληση της Συνόδου Κορυφής». «Θέλω να πιστεύω ότι την Παρασκευή θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ συμπληρώνοντας ότι «αν δεν πάνε κατ ευχήν είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω σύγκλήση της Συνόδου Κορυφής εφόσον μου το ζητήσετε.

«Χθες, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και, όπως γνωρίζετε, οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία την Παρασκευή στο Eurogroup. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η ευθύνη επίτευξης της συμφωνίας αυτής είναι κάτι το οποίο μοιραζόμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Μηχανισμό άμβλυνσης διαφορών μεταξύ ΔΝΤ-Κομισιόν ζητάει το Μαξίμου

Έναν ειδικό μηχανισμό ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ ζητάει ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να υπάρξει διέξοδος.
«Η διαφωνία αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου» λένε κυβερνητικές πηγές.
Η πρόταση αυτή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται μετά τη διάσταση απόψεων που διαπιστώθηκε μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, ειδικά μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι διαφωνεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με το ελληνικό χρέος και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του.