Στο «κίνηµα» των πολιτών που, ανεξαρτήτως κοµµατικής προέλευσης, ζητούν να φύγει ο Τσίπρας, διότι θεωρούν ότι είπε ψέµατα, εστιάζει ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι οι κοινωνικές οµάδες που βλέπουν τη Ν.∆. ως ένα «όχηµα» για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. Μέχρι στιγµής, όµως, οι περισσότεροι πλησιάζουν, αλλά δεν κάνουν το µεγάλο βήµα. Οι ειδικές κατηγορίες που δυνητικά θα µπορούσαν να δώσουν την αυτοδυναµία στη Ν.∆. είναι, µεταξύ άλλων, οι νοικοκυρές, οι νέοι, οι άνεργοι, οι δυναµικές ηλικίες 3544 και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες. Το ζητούµενο όλων είναι η επιστροφή σε µια κανονικότητα και η δηµιουργία προοπτικής. «Βρίσκονται στον... προθάλαµο και περιµένουν ένα πειστικό νεύµα από τον Κυρ. Μητσοτάκη», όπως εξηγεί αναλυτής.

O Αλ. Τσίπρας, σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση της Pulse για την «Ελευθερία του Τύπου», φαίνεται ότι έχασε τους 6 από τους 10 ψηφοφόρους του. Θα ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ µόνο το 43%, όπως δηλώνει. Η Ν.∆., όµως, µέχρι στιγµής, εισπράττει µόλις ένα 11%. Μια άλλη δεξαµενή που ενδιαφέρει την Πειραιώς είναι οι ψηφοφόροι άλλων κοµµάτων, που προκειµένου, να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν ως λύση τη Ν.∆., αλλά και αυτοί, στη µεγάλη πλειονότητά τους, δεν έχουν πειστεί ακόµη ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει τα ίδια.

Το ηγετικόεπιτελείο της Πειραιώς θεωρεί ότι µε τη συνεχή ενίσχυση του αντικυβερνητικού κλίµατος και όσο οι υπόλοιπες δυνάµεις (ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων) δεν ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απευθείας εισροές ψηφοφόρων της Ν.∆. θα µεγαλώνουν. «∆εν θέλουµε απλώς να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουµε να κερδίσει η Ν.∆.» είναι ο στρατηγικός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη. Το αφήγηµά του, όµως, θέλει ενίσχυση. Το «άνοιγµα» στην κοινωνία είναι προτεραιότητα του προέδρου της Ν.∆. Παράλληλα, περιοδεύει συνεχώς εντός και εκτός Αττικής και ετοιµάζεται να επισκεφθεί τη ∆υτική Μακεδονία, µετά την επιστροφή του από τη Μάλτα. Επίσης, θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε µονάδες παραγωγής και επιχειρηµατικούς χώρους, ενώ η Πειραιώς προγραµµατίζει ανοιχτό διάλογο του Κυρ. Μητσοτάκη µε νέους, όχι µόνο Νεοδηµοκράτες, αλλά και από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, καθώς «τα προβλήµατα δεν είναι ούτε µπλε, ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα», µε την ΟΝΝΕ∆ να πρωτοστατεί και σε δράσεις για την οδική ασφάλεια.

«ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ»

∆ηµοσκοπήσεις, σε συνδυασµό µε τα exit polls προηγούµενων εκλογών, έχουν αναδείξει ενδιαφέροντα στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν στη στρατηγική προσέγγισης της Ν.∆.

Νοικοκυρές: σε απόγνωση: Ο τίτλος από την αµερικανική τηλεοπτική σειρά, αν και εστιάζει σε µια άλλου είδους καθηµερινότητα, είναι ο κατάλληλος για να περιγράψει τη δηµοκοπική εικόνα των γυναικών. Οι άνω των 45 µε χαµηλή και µεσαία µόρφωση µητέρες, στην πλειονότητά τους, ειδικά στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα µε µεγαλύτερη γενναιοδωρία σε σχέση µε τον Ιανουάριο. Του έδωσαν το 39% των ψήφων που πήρε. Στις ποιοτικές έρευνες απαντούσαν ότι «το παιδί διαπραγµατεύτηκε σκληρά», «έβγαλε έρπη στο δηµοψήφισµα» κ.λπ. Τώρα, οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι τον εγκαταλείπουν µαζικά και σχεδόν οριστικά, γιατί αισθάνονται προδοµένες. Αρκετές, µάλιστα, άρχισαν να κατευθύνονται προς τη Ν.∆.

Ελεύθεροι επαγγελµατίες: Σε αντίθεση µε τις νοικοκυρές, ήταν η βασική οµάδα µεταστροφής από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015, διότι υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες της διακυβέρνησης Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε µέσα σε επτά µήνες 7-8 µονάδες από τους ελεύθερους επαγγελµατίες και η Ν.∆. εισέπραξε 4. Είναι µια δεξαµενή µε προοπτικές για τη Ν.∆.

Ανεργοι: Ηταν προνοµιακή οµάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 43% των ψήφων του προερχόταν από αυτούς. Τώρα φεύγουν µαζικά, αλλά δεν πηγαίνουν στη Ν.∆. Αν αύριο γίνονταν εκλογές, θα την ψήφιζε µόνο ένα 17%, που υπολείπεται κατά πολύ του εκλογικού ποσοστού της (28%).

Νέοι: Οσο πιο µικρός τόσο πιο αναποφάσιστος, λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές. ∆εν είναι τόσο δραµατική η αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν ήταν ενθουσιώδης και η ψήφος τους. Η Ν.∆. έχει αρχίσει να εισπράττει. Στις ηλικίες 17-24, το 17% που πήρε το 2015 ανέβηκε στο 26%, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στον Κυρ. Μητσοτάκη. Η Ν.∆. και στις εκλογές του 2012 είχε µια εικόνα γερασµένου κόµµατος, µε τους νέους να της γυρνούν την πλάτη.

Ηλικίες 35-44: Η µεγαλύτερη άνοδος για τη Ν.∆. παρατηρείται σε αυτές τις ηλικίες. Αν γίνονταν αύριο εκλογές, το 35% των ψήφων του Κυρ. Μητσοτάκη θα προερχόταν από αυτές τις ηλικίες, όταν τον Σεπτέµβριο του 2015 το ποσοστό έφτασε στο 26%. Αρκετοί είναι οι παλιοί ∆ΑΠίτες που ψήφισαν Τσίπρα, Καµµένο ή ακόµη και Χρυσή Αυγή. Μετά τους πειραµατισµούς άρχισε ο επαναπατρισµός τους.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Η Ν.∆. αρχίζει ανοίγµατα και στους οµογενείς. Ο γραµµατέας της Π.Ε., Λευτέρης Αυγενάκης, σήµερα και αύριο θα βρίσκεται στη Γερµανία, όπου θα µιλήσει στις κοµµατικές οργανώσεις της Νυρεµβέργης, της Φρανκφούρτης και του Ντίσελντορφ, ενώ θα ακολουθήσουν ταξίδια του σε Αγγλία, Κύπρο, Αυστραλία και ΗΠΑ. Ο στόχος είναι να ξαναζωντανέψουν οι δεσµοί της Ν.∆. µε την Οµογένεια. Στην προεδρική κούρσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταγράψει συντριπτική νίκη στις πόλεις του εξωτερικού, όπου στήθηκαν κοµµατικές κάλπες. Ετσι, θα αναζητηθούν γέφυρες και µε τους Ελληνες που αναγκάστηκαν να µεταναστεύσουν λόγω της κρίσης. Σηµειωτέον ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συχνά αναφέρεται στο «brain drain», στους 450.000 (µε πτυχία οι περισσότεροι) που έφυγαν γιατί δεν µπορούσαν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα. Είναι µια δεξαµενή-πρόκληση για τη Ν.∆., αν καταφέρει να τους δώσει την ελπίδα της επιστροφής.