Με προσδοκίες αλλά και με τον φόβο μήπως υπάρξει εμπλοκή την τελευταία στιγμή προσέρχεται στο αυριανό Eurogroup το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι μόνο λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει συνάντηση με τον Γέρουν Νταινσεμπλουμ δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ο Β. Σόιμπλε δεν εγκαταλείπει εύκολα την μάχη. Μια μάχη, που όπως φαίνεται είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Γερμανό αξιωματούχο καθώς είτε από ιδεολογικούς είτε από εκδικητικούς λόγους έχει αποφασίσει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

Την ιδία στιγμή ο έτερος αντίπαλος της κυβέρνησης Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε να επικαλείται φόρτο εργασίας και να μην προσέρχεται στην τηλεδιάσκεψη που είχε καθοριστεί για χθες το βράδυ με αποτέλεσμα να αναβληθεί. Η κυβέρνηση πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει την αναβολή μιλώντας για τεχνικά προβλήματα και άφηνε να εννοηθεί ότι η τηλεδιάσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σήμερα το πρωί.

Παρά τους φόβους και την επιφυλακτικότητα που επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται πολύ κοντά στο να φέρει από το Eurogrop της Παρασκευής μία συμφωνία καθώς και από τις δυο πλευρές έχουν γίνει βήματα αμοιβαίας υποχώρησης. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποδέχεται περικοπές συντάξεων το 2019 προκειμένου η μείωση του αφορολόγητου να πάει το 2020 υπό προϋποθέσεις.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε χθες το βράδυ εάν θα γίνει τελικά σύνοδος κορυφής – χθες το πρωί είχε πει ότι η θα κλείσει την Παρασκευή η συμφωνία ή ο ίδιος θα ζητούσε έκτακτη σύνοδο κορυφής -απάντησε ότι τελικά δεν θα χρειαστεί ,αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα βρεθεί λύση στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας .

Ακόμα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι θεσμοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα να ψηφιστούν όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα με το κλείσιμο της συμφωνίας εκτός από την μείωση συντάξεων που θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης..

Σε ότι αφορά τον ειδικό μηχανισμό τον οποίο ζητά σήμερα η κυβέρνηση ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στα στοιχεία που παίρνει ως βάση συζήτησης το ΔΝΤ και η Κομισίον τα πράγματα εμφανίζονται να είναι λίγο μπερδεμένα .Αρχικά την πρόταση αυτή την είχε καταθέσει η Γερμανική πλευρά. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι υπήρξε αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά μετά από δεύτερη σκέψη εμφανίστηκε όχι μόνο να αποδέχεται τον μηχανισμό αλλά και να τον απαιτεί.