Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξαν με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζονται στη "σκιά" της συμφωνίας του Eurogroup της Μάλτας και των μέτρων που έρχονται. Μέτρων που όπως είπε κι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, η κυβέρνηση δεν σκόπευε να πάρει αλλά θα το κάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί κείμενο συμβολής το οποίο θα υπογράφουν 11 μέλη του κόμματος που προέρχονται και από την πτέρυγα των "53" και το οποίο θα υπογράφει και ο Νίκος Φίλης.

Το κείμενο των 53, το οποίο υπογράφουν 10 μέλη της ΚΕ και ο Νίκος Φίλης, εμπεριέχει κριτική σε δύο υπουργούς, τους Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα όπως και στην πολιτική για τις επενδύσεις.

Επίσης μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αφορά αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να τις πάρει το σύνολο των κομματικών δυνάμεων αλλά και η πλειοψηφία της κοινωνίας 

 Στο κείμενο των 13 (μεταξύ των οποίων και στελέχη των "53") αναφέρεται πως «δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε σοβαρές ρωγμές στο σύστημα της επιτροπείας ή στο βαθύ συντηρητικό κράτος, που συνεχίζει και σήμερα να εμποδίζει ή να υπονομεύει κάθε ριζοσπαστική τομή. Ασφαλώς, σε αυτή την πορεία υπήρξαν και δικές μας ευθύνες, ολιγωρίες και λαθεμένες κινήσεις, λάθη και επιλογές – σε πολιτικές και πρόσωπα- που κόστισαν».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.

Οι 13 τονίζουν πως πρόσθεσή τους είναι το κείμενό τους να ενσωματωθεί στην κεντρική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, διαμηνύουν πως αν αυτό δεν γίνει, θα το κατεβάσουν ως ξεχωριστό κείμενο και θα το θέσουν σε ψηφοφορία.