Η έκπληξη Τσίπρα με την επιλογή Σβίγκου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος προκάλεσε αρχικά έκπληξη, αντιδράσεις και εντάσεις και μάλλον δεν πέτυχε το στόχο που ήταν η εικόνα της ενότητας στο κόμμα πέρα και πάνω από τάσεις. Έστω και επίπλαστης.

Η επιλογή που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κατευνάσει το εσωκομματικό μέτωπο δεν του βγήκε ενώ ταυτόχρονα δυσασαρέστησε και τον στενό κύκλο των προεδρικών.

Έτσι στο πρόσωπό της Ράνιας Σβίγκου εκδηλώθηκε η πρώτη ανταρσία, όχι μόνο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αρχικά, αλλά και «προεδρικών», οι οποίοι είχαν πλαισιώσει τον Αλέξη και θεωρούσαν ότι έχουν δεδομένη τη διεύθυνση του κόμματος.

Οι «προεδρικοί» θεωρούν ότι ο πρόεδρος δεν τους απέδωσε όσα «δικαιωματικά» τους άξιζαν, δηλαδή τη θέση του γραμματέα. Αντίθετα, εμπιστεύτηκε ένα πρόσωπο που δεν στήριξε τις προτάσεις του. Βέβαια η νέα γραμματέας θα είναι υπό την επιτήρηση του αναπληρωτή της Γιώργου Βασιλειάδη που ανήκει στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του προέδρου.

Κάποια στελέχη σε ιδιωτικές τους συζητήσεις μιλάνε ακόμη και για «deal» Τσίπρα με την «Ομπρέλα» προκειμένου να υπάρξει εσωκομματική νηνεμία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση Τσίπρα δεν άρεσε ούτε στους Χρήστο Σπίρτζη και Νίκο Παππά αλλά την αποδέχθηκαν. Ο Χρήστος Σπίρτζης μάλιστα εμφανιζόταν ως επιλογή των προεδρικών για τη θέση του γραμματέα.
Τυχόν υποψηφιότητα του δεν θα σήμαινε μόνο ότι ο γραμματέας θα ήταν πρόσωπο προερχόμενο από την ομάδα που στήριξε τις επιλογές Τσίπρα, αλλά θα συμβόλιζε και τη διεύρυνση του κόμματος προς την Κεντροαριστερά, καθώς προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Ενοχλημένοι εμφανίζονταν και οι της «Ομπρέλας», καθώς υποστήριζαν ότι στην πρόταση Τσίπρα για τη νέα Πολιτική Γραμματεία, υπερεκπροσωπείται η πλειοψηφία, ενώ παράλληλα απουσίαζε το όνομα του Νίκου Φίλη.

Τελικά, η διαμαρτυρία διοχετεύθηκε στις υποψηφιότητες για την Πολιτική Γραμματεία, όπου ο Θεοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι η πρόταση των 38 προσώπων που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν επαρκώς συνθετική. Και η ρελάνς της «Ομπρέλας εκφράστηκε με την υποβολή επιπλέον τεσσάρων υποψηφιοτήτων πέραν της προεδρικής πρόταση – των υποψηφιοτήτων των Μιχάλη Σαμπατάκάκη, Νίκου Φίλη, Πάνου Λάμπρου και Αννέτας Καββαδία. Εδώ πέτυχαν, πάντως, μία μικρή «νίκη», καθώς οι τρεις από τις τέσσερις προτάσεις τους (Νίκος Φίλης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου) εκλέχθηκαν εν τέλει στην Πολιτική Γραμματεία.