Μόνο εάν ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος θα εφαρμοστούν τα μέτρα, αναφέρει η κυβέρνηση, παραδεχόμενη επί της ουσίας ότι θα κληθεί να νομοθετήσει επώδυνα μέτρα με μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και νέους φόρους.  

Το Μαξίμου εμφανίζεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς τα μέτρα-σφαγείο για την ελληνική κοινωνία δεν θα ματώσουν μόνο τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους μισθωτούς, αλλά και την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό αναζητά ισχυρό αντίβαρο, έναντι της ψήφισης των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας για το 2019 και 2020. Ουσιαστικά αυτή την ώρα η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση μίας επώδυνης συμφωνίας, όπως προσδιορίστηκε στο Eurogroup της Μάλτας, χωρίς να έχει λάβει, ούτε είναι βέβαιο ότι θα λάβει, κάποιο σοβαρό αντάλλαγμα για το χρέος.

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε μία προειδοποίηση την οποία πολλοί ερμηνεύουν ως ομολογία υποχώρησης και όχι ως κυβερνητικός ελιγμός. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (γίνει 21 με 23 Απριλίου), ώστε να συζητηθούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον προσδιορισμό των μέτρων και των αντιμέτρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε μάλιστα ότι «έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι τυπικές οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».