Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αγγελικής Καραγεώργου στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", οι βουλευτές της Κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) στο περιθώριο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή και λίγο πριν αναχωρήσουν για τις εκλογικές τους περιφέρειες, όπου οι περισσότεροι θα περάσουν τις γιορτές του Πάσχα, δεν έκρυβαν την αγωνία τους για την υποδοχή που θα γνωρίσουν από τους συμπολίτες τους. Έπεισε το «περιτύλιγμα» με το οποίο έντυσε η κυβέρνηση το νέο πακέτο μέτρων που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση; Κι αν όχι, πως θα το χειριστούν οι ίδιοι;

Ο προβληματισμός τους αποτυπώνεται με τον πιο διαυγή τρόπο στη φράση που φέρεται να είπε βουλευτής της συμπολίτευσης, τις τελευταίες ημέρες, προς τον υπουργό Οικονομικών: «Πες μας κάτι να λέμε στις τηλεοράσεις και στα χωριά μας». Και είναι λογικό. Η ανησυχία των κυβερνητικών βουλευτών επικεντρώνεται άλλωστε στο πιο υψηλού βαθμού δυσκολίας θέμα, που είναι η περικοπή των συντάξεων. Τι κι αν υπολογίζεται για τη διετία 2019 – 2020; Ακόμα κι αν η κυβέρνηση τους καταφύγει στη λύση των πρόωρων εκλογών και χάσουν την εξουσία, τα νέα μέτρα θα φέρουν σε κάθε περίπτωση την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με οδηγό τον Σταθάκη

Υπό αυτή την έννοια, η Μεγάλη Εβδομάδα εξελίσσεται σε εβδομάδα Παθών για τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Η προσοχή τους στρέφεται στα λεγόμενα αντίμετρα, καθώς θεωρούν ότι αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να σώσουν, έστω και για τα προσχήματα, την κατάσταση.

Κι επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, έσπευσαν να τα μελετήσουν ενδελεχώς, προτού φτιάξουν τις αποσκευές τους. Οι περισσότεροι διάβασαν με μεγάλη προσοχή (αποστήθιση) την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για τους δασικούς χάρτες. Ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε με αναλυτικό και κατανοητό τρόπο μια σειρά από τα αντίμετρα που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση, εφόσον φυσικά πετύχει τους δύσκολους στόχους – προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους: κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα, μείωση του αφορολόγητου το 2020, όπως και του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα στρώματα και την επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων.

Παρά την ψυχολογική πίεση, κανένας κυβερνητικός βουλευτής δεν εμφανίζεται έτοιμος να καταψηφίσει τα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή, πιθανότατα στις 26-28 Απριλίου. Αν και έχουν επιμέρους εντάσεις και γκρίνιες, οι υποτιθέμενοι διαφωνούντες συντάσσονται στη γραμμή του Πάνου Σκουρλέτη. Φορούν δηλαδή το πέπλο της συλλογικής απόφασης, το οποίο τους δεσμεύει να υπερψηφίσουν.

Αγγελική Κ. Καραγεώργου – «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου»