Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον ανήκει σε επαγγέλματα όπως αυτό του ψάλτη και του λογιστή, καθώς αυξήθηκαν οι εισακτέοι στις συγκεκριμένες σχολές. Προφανώς, τα μέλη της εθνικής μας αντιπροσωπείας που αγαπούν να ψέλνουν δεν είχαν φανταστεί όταν ξεκίνησαν – οι περισσότεροι ως παιδιά – ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα ανθήσει στην Ελλάδα της κρίσης! Η ενασχόλησή τους με αυτή, άλλωστε, έχει έντονα προσωπικά στοιχεία, θρησκευτικής ή οικογενειακής φύσεως. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Σκανδαλίδη.

Γιος παππά, από μικρό παιδί έψελνε στην Αγία Παρασκευή στην Κω, όπου έζησε έως τα 17 του χρόνια. Εδώ και 40 χρόνια, λοιπόν, κάθε Μεγάλη Εβδομάδα – συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή – τον βρίσκεις στο νησί και στην αγαπημένη του εκκλησία. Κι αυτό όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους ή επειδή έχει εντρυφήσει στη βυζαντινή μουσική, αλλά και γιατί όλη αυτή η διαδικασία του θυμίζει τα παιδικά του χρόνια.  

Ανάλογη είναι και η ιστορία του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Μπορεί η κόντρα του με την Εκκλησία να έγινε η αιτία για να χάσει το υπουργείο, ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ως παιδί, υπήρξε νεωκόρος! Έψελνε από μικρός και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Είναι, άλλωστε, από τις παρουσίες που σε κάθε Αγιασμό της Βουλής τραβούν τα βλέμματα και τα φλας των φωτογράφων – μαζί με τη Λιάνα Κανέλλη, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Πάνο Καμμένο και τον Τέρενς Κουίκ – γιατί συνηθίζει να ψέλνει! Αυτή η συνήθεια έφερε τον Φίλη κοντά και με τον ιδεολογικό του αντίπαλο, Άδωνη Γεωργιάδη. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο που «συνέλαβαν» οι κάμερες από τη δοξολογία της Μητρόπολης Αθηνών για τον εορτασμό της 28ης  Οκτωβρίου.

Δίπλα-δίπλα ο ένας στον άλλον, έψαλαν μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο, αποδεικνύοντας ότι τους χωρίζει η άβυσσος, αλλά τους ενώνουν οι ψαλμωδίες.   Μεταξύ άλλων, στην κατηγορία των «πολιτικών-ψαλτών» ανήκουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Καββαδάς. Ο φωτογραφικός φακός, πάντως έχει καταγράψει και την πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη να ψέλνει ύμνους του Επιταφίου στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Χανιά, όπως και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ψέλνει ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής στην Πύλο.    

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου - Αγγελική Καραγεώργου