Τα σενάρια της «γαλάζιας» αυτοδυναµίας επεξεργάζονται πλέον στην Πειραιώς, προκειµένου να καταρτιστεί το ακριβές πλάνο των στοχεύσεων της επικοινωνιακής τους τακτικής. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το κοµµάτι της αξιολόγησης, η προσοχή του επιτελείου της Ν.∆. στρέφεται πλέον στην ανάλυση των δεδοµένων σχετικά µε τον χρόνο των εκλογών, αλλά και στον τρόπο µε τον οποίο το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα καταφέρει να βγει αυτοδύναµο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επιστρατεύσει τα… κοµπιουτεράκια, προκειµένου να προσδιορίσουν τις επόµενες κινήσεις τους και να καθορίσουν τη στρατηγική τους στο κοµµάτι της προσέγγισης κοινωνικών οµάδων η εκλογική συµπεριφορά των οποίων θα αποτελέσει κλειδί για το αποτέλεσµα. «Σχεδόν στο σύνολο των δηµοσκοπήσεων που έχουν δηµοσιευθεί το τελευταίο διάστηµα, η Ν.∆. έχει αυτοδυναµία. Τα ευρήµατα αυτά µάς οδηγούν στο συµπέρασµα πως η αυτοδυναµία είναι το πιο ισχυρό ενδεχόµενο αν είχαµε τώρα εκλογές», επισηµαίνουν κορυφαία στελέχη της Πειραιώς και προσθέτουν: «Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ο Τσίπρας δεν προσφεύγει στις κάλπες, αν και είναι κοινό µυστικό πως φλέρταρε µε την ιδέα, προκειµένου να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και να ρίξει σε άλλους το µπαλάκι». Σύµφωνα, δε, µε τους ίδιους κύκλους, είναι πια κοινός τόπος στο σύστηµα Μητσοτάκη πως ο στόχος του Μεγάρου Μαξίµου για ολοκλήρωση της τετραετίας πάει… περίπατο µετά τα σκληρά µέτρα που συµφωνήθηκαν µε τους δανειστές και ότι το τέταρτο Μνηµόνιο βρίσκεται πια προ των πυλών.

«Πολύ δύσκολα θα παραµείνουν στην εξουσία µετά τα µέσα του 2018. Αντίθετα, η κατάρρευσή τους θα έλθει πολύ νωρίτερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν παραδώσει τη χώρα στις διαθέσεις του ∆ΝΤ, το οποίο και έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει νέα µέτρα πριν ακόµη και από το 2019. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασµό µε το κλίµα που διαµορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι µόνο καθιστά αδύνατη τη µακροηµέρευση του παρόντος κυβερνητικού σχήµατος, αλλά και ακυρώνει το οποιοδήποτε επιχείρηµα θα µπορούσε να επιστρατεύσει η πλευρά Τσίπρα για να στήσει το δίληµµα των επόµενων εκλογών. Πολλώ γε µάλλον από την ώρα που τα µέτρα ήλθαν χωρίς το παραµικρό µήνυµα περί µείωσης του χρέους, που οι πιστωτές της χώρας παραπέµπουν στις καλένδες».  

ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

 Στο «γαλάζιο» στρατηγείο, στέκονται επίσης στο γεγονός ότι οι διαφορές που αποτυπώνονται δηµοσκοπικά υπέρ της Ν.∆. είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά (µε τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι υπερδιπλάσια και να αγγίζει µέχρι και τις 17,5 ποσοστιαίες µονάδες) για κόµµα που βρίσκεται στην αξιωµατική αντιπολίτευση, ενώ µάλιστα η περίοδος αυτή είναι ουδέτερη εκλογικά. Στον αντίποδα, απελπιστικά, όπως λένε στην Πειραιώς, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για το κυβερνητικό έργο και αναφέρουν ενδεικτικά την πρόσφατη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, όπου ο βαθµός ικανοποίησης για τα πεπραγµένα των Τσίπρα Καµµένου αγγίζει µόλις το 3,5%. Ταυτόχρονα, υπογραµµίζουν το γεγονός ότι τα ποσοστά του βασικού κυβερνητικού εταίρου είναι πολύ πιο κοντά στα αντίστοιχα των κοµµάτων που βρίσκονται πέριξ της τρίτης θέσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή) παρά σε αυτά της Ν.∆. «Αν συνυπολογίσουµε τη διαφορά µεταξύ της Ν.∆. και των υπόλοιπων κοµµάτων, τότε δεν αποκλείεται να έχουµε ένα σκηνικό που θα θυµίζει ‘74. Οχι φυσικά ότι θα πάρουµε ποσοστά… Εθνάρχη, αλλά έτσι όπως πάει το πράγµα θα είµαστε πολύ µπροστά από τους άλλους, οι οποίοι θα βρίσκονται σχεδόν στην ίδια µοίρα», εκτιµούν συνοµιλητές του κ. Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας µε γλαφυρό τρόπο το µήνυµα που επιχειρεί να περάσει η ηγετική οµάδα, µε φόντο τις µετρήσεις των τελευταίων εβδοµάδων. Εκτός όµως από τα παραπάνω, κοµβικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της αυτοδυναµίας θα παίξει, βάσει του εκλογικού συστήµατος, η εκλογική δυναµική που θα καταγράψουν οι πολιτικοί σχηµατισµοί που στις επόµενες εθνικές κάλπες θα µείνουν εκτός Βουλής. Οπως σηµειώνουν οι «γαλάζιοι» επιτελείς, η σηµερινή εικόνα δείχνει ότι τα κόµµατα που τελικώς θα µείνουν εκτός Κοινοβουλίου θα είναι ίσως και περισσότερα του αναµενοµένου, δεδοµένης και της πολυδιάσπασης που παρατηρείται, µε το συνολικό ποσοστό τους να φθάνει ή και να ξεπερνάει, όπως εκτιµούν κάποιοι, και το 10%.

Ο… µαγικός αριθµός των 151 βουλευτών που απαιτείται για να σχηµατίσει η Ν.∆. αυτοδύναµη κυβέρνηση θα µπορούσε να επιτευχθεί µέσα από µια σειρά προϋποθέσεων που συνιστούν συνάρτηση της δύναµης που θα συγκεντρώσει ως πρώτη δύναµη και των επιδόσεων συνολικά των κοµµάτων που θα µείνουν έξω από την επόµενη Βουλή. Αν, για παράδειγµα, το συγκεκριµένο ποσοστό ανέλθει στο 6%, τότε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να φθάσει το 38%. Στην περίπτωση που οι εκτός Κοινοβουλίου σχηµατισµοί συγκεντρώσουν 8%, τότε ο πήχης της αυτοδυναµίας κατεβαίνει για τη Ν.∆. στο 37%. Κι αν τελικώς το ποσοστό των κοµµάτων που δεν θα εξασφαλίσουν κοινοβουλευτικές έδρες αγγίξει το 10%, όπως εκτιµούν αρκετοί στην Πειραιώς, τότε στον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα αρκεί το 36,25% για να διαδεχθεί ως αυτοδύναµος πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα.    

Ισχυρό στίγμα σε ανέργους και νέους

Δεν είναι λίγα τα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη που επισηµαίνουν πως, αν η δηµοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστεί µε τον ίδιο ρυθµό και η δυναµική της Ν.∆. και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθήσει να καταγράφεται στα ίδια επίπεδα µε αυτά της παρούσας συγκυρίας (33% συγκέντρωνε η αξιωµατική αντιπολίτευση στην έρευνα του ΠΑΜΑΚ, που δηµοσιεύθηκε τη Μ. ∆ευτέρα), τότε θα αρκούσε κι ένα ποσοστό πέριξ του 5%, σε ό,τι αφορά τη «συγκοµιδή» των εκτός Κοινοβουλίου κοµµάτων, για τη «γαλάζια» αυτοδυναµία. Εστω κι αν, µε το σενάριο αυτό, θα χρειαζόταν η Ν.∆. να κατακτήσει ποσοστά… µεταπολίτευσης (από 38,25% και άνω). Πέραν των αριθµητικών υπολογισµών, τις αµέσως επόµενες ηµέρες η Ν.∆. θα επιχειρήσει να δώσει ακόµη πιο ισχυρό στίγµα στις κοινωνικές οµάδες που επί της ουσίας θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσµα. Παράλληλα µε την προσπάθεια ενίσχυσης των ερεισµάτων της στη λεγόµενη µεσαία τάξη, τους επαγγελµατίες και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, όπου ήδη καταγράφει ικανοποιητικές δηµοσκοπικές επιδόσεις, η Πειραιώς θα εξακολουθήσει να εκπέµπει ηχηρό µήνυµα σε δεξαµενές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κυριαρχήσει στη διάρκεια των µνηµονιακών χρόνων, όπως οι συνταξιούχοι και οι δηµόσιοι υπάλληλοι. «Εκείνοι όµως που µας ενδιαφέρουν περισσότερο σε αυτή τη φάση είναι οι νέοι και οι άνεργοι, που είναι και οι πρώτοι που θα επωφεληθούν πρακτικά από την πολιτική που προωθεί η Ν.∆.», τονίζουν υψηλόβαθµοι κοµµατικοί παράγοντες.

«Οφείλει η ελληνική κοινωνία να καταλάβει ότι οι πρώτοι που θα πληγούν από τα µέτρα (σ.σ.: µείωση αφορολογήτου και του δηµόσιου εισοδήµατος) που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα Καµµένου θα είναι αυτοί που υποτίθεται ότι θα προστάτευε η κυβέρνηση της Αριστεράς. ∆ηλαδή οι πιο αδύναµοι».