Σε θέση μάχης βρίσκονται τα εσωκομματικά στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο.

Αφορμή οι ενστάσεις για τον οδικό χάρτη των διαδικασιών για το συντακτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 30 Ιουνιου-2 Ιουλίου.

Στελέχη από όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες φέρονται να διαφωνούν με το πλαίσιο, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί στο Κεντρικό Συντονιστικό της ΔΗΣΥ, δηλαδή, με τον διορισμό των μισών και πλέον συνέδρων και επιμένουν σε εκλογή για όλους από τις κομματικές οργανώσεις.

Στον αντίποδα η Χαρίλαου Τρικούπη κάνει λόγο για ένα ανοιχτό συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν συνδικάτα, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και επιμελητηριακοί φορείς, ενώ δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη συνεδρίαση. Στελέχη μάλιστα που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία αρνούνται ότι η συνεδρίαση θα λάβει χαρακτηριστικά σύγκρουσης και μιλούν για μια συνηθισμένη διαδικασία με συμφωνίες και διαφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί καλά γνωρίζοντες θεωρούν κρίσιμη τη στάση που θα κρατήσουν κεντρικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καθώς επηρεάζουν σημαντικό αριθμό μελών του οργάνου. Στην προηγουμένη μάλιστα συνεδρίαση του οργάνου στις ομιλίες τους είχαν ταχθεί υπέρ της εκλογής όλων των συνέδρων από την κομματική βάση, ακόμα και των βουλευτών, ενώ στην ίδια γραμμή φαίνεται να βρίσκεται και Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μέχρι στιγμή δεν έχει γνωστοποιήσει αν θα παραστεί στη συνεδρίαση.

Ο ίδιος φέρεται να διαφωνεί με τις συνεδριακές διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί με πληροφορίες να κάνουν για αποχή του από το συνέδριο προκειμένου να μην το νομιμοποιήσει με την παρουσία του. Συνομιλητές του αλλά και στελέχη που βρίσκονται κοντά του παραπέμπουν στα όσα είχε πει σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου, όταν από το βήμα της Κεντρική Επιτροπής είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση ότι οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά. «Από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή» τονίζουν συνομιλητές του.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταβάλλονται προσπάθειες στο παρασκήνιο έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι και η κατάσταση να μην οδηγηθεί στα άκρα, ωστόσο, στην περίπτωση δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, η συζήτηση στη συνεδρίαση και η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει αναμένεται να γίνει σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης.