«Η συμφωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Πρακτορείο Νέα Κίνα αναδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους του τομείς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, Τσάι Μινγκ Τζάο, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλη Ψύλο και τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Σιαολί.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ελλάδα και Κίνα διαφέρουν σημαντικά σε έκταση, σε πληθυσμό και οικονομική ισχύ, αλλά έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο: εκπροσωπούν δυο πανάρχαιους πολιτισμούς, οι οποίοι έχουν κοινά σημεία και ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να ασκούν παγκόσμια επιρροή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία των δυο πρακτορείων δείχνει πως αυτοί οι πολιτισμοί, αυτές οι χώρες, σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν για την εμπέδωση της ειρήνης και, κυρίως, για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για την παγκόσμια ειρήνη, η οποία σήμερα βρίσκεται σε κίνδυνο, και προσέθεσε πως ο κόσμος πρέπει να βρει την αρμονία του και να ασχοληθεί με εκείνα που θα κάνουν τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα καλύτερη.

Από την πλευρά του ο Τσάι Μινγκ Τζάο, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, ανέφερε ότι στο πρόσωπό του οι Κινέζοι αναγνωρίζουν έναν αξιόπιστο φίλο και σημείωσε ότι το τηλεοπτικό του μήνυμα μέσω του Πρακτορείου τους, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Κίνας, τον περασμένο χρόνο, είχε μεγάλη απήχηση στη χώρα τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το πρακτορείο Xinhua αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ τους στους Τομείς των Νέων Τεχνολογιών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση και προσέγγιση των δυο λαών και στην ενίσχυση της μεταξύ τους φιλίας.

Παράλληλα, εξέφρασε το θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία και τόνισε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη σημερινή Ελλάδα και ότι στόχος μας είναι να μεταφέρουμε πάντα προς το κινεζικό κοινό αντικειμενικό και σωστό ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.