Μπορεί επίσημο σχόλιο από το Μαξίμου για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία να μην υπάρχει ακόμη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε στηρίξει αρχικά Μελανσόν, τώρα παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Μακρόν. 

Και αυτό καθώς η ουδέτερη στάση του Ζαν Λικ Μελανσόν αναφορικά με το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών προκάλεσε αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγγου, να σπεύδει να χαιρετήσει μέσω Twitter την στάση του κομμουνιστικού κόμματος, αφήνοντας αιχμές για εκείνη του Μελανσόν, γράφοντας: «Αριστερή στάση ευθύνης από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Δεδομένη η τεράστια αντίθεσή του με Μακρόν, καλεί σε καταψήφιση της Λεπέν».

Επίσης, θέση υπέρ Μακρόν πήρε και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, δήλωσε, μεταξύ άλλων πως: "Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται μιζέριες και γκρίνιες, χρειάζεται η γαλλική ακροδεξιά να καταγράψει το μικρότερο δυνατό ποσοστό στον δεύτερο γύρο" ενώ ανάλογο, "σύνθημα" έδωσε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Ζαχαριάδη, έχει ως εξής:

"Πρώτες σκέψεις με αφορμή τις γαλλικές εκλογές
Χωρίς να είμαι βαθύς γνώστης της γαλλικής πραγματικότητας και προφανώς χωρίς να το παίζω ειδικός...

- Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι στον δεύτερο γύρο αντίπαλος με τη Μαρίν Λε Πεν. Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται μιζέριες και γκρίνιες, χρειάζεται η γαλλική ακροδεξιά να καταγράψει το μικρότερο δυνατό ποσοστό στον δεύτερο γύρο. Χρειάζεται ένα πανδημοκρατικό μέτωπο απέναντι στις ιδέες που εκπροσωπεί η γαλλική ακροδεξιά. Αν ο Μακρόν γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας η αριστερά μπορεί και πρέπει να του κάνει προγραμματική αντιπολίτευση.

- Οι υποψήφιοι των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και της Δεξιάς είναι εκτός δευτέρου γύρου. Είναι εμφανές ότι υπάρχει σημαντικό κενό αντιπροσώπευσης και λειτουργίας του πολιτικούς συστήματος που κανείς δεν μπορεί να υποτιμά και να αγνοεί.

- Η γαλλική αριστερά, αυτή που εκπροσωπεί ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τα πήγε εξαιρετικά σε ποσοστό, πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας, ιδίως με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων χρόνων. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και πλήρωσε τις επιλογές "καθαρότητας”. Η μη συνεργασία Μελανσόν - Αμόν στοίχισε εκλογικά και στους δύο κυρίως όμως, στοίχισε στον προοδευτικό - αριστερό κόσμο της χώρας. Η ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών είναι μπροστά. Δεν θα δούμε δυστυχώς αν ο Μελανσόν θα είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον Τσίπρα. Για να γίνεις Τσίπρας χρειάζεται να κερδίσεις δύο εκλογικές μάχες με 35% και ένα δημοψήφισμα".

Επίσης, αξίζει  να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικη επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον νικητή του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μάχη του δεύτερου απέναντι στην άκρα δεξιά.

Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν τόνισε ότι «στήριξα από την αρχή ως υπουργός του Ολάντ τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξα την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι βέβαιο ότι αν εκλέγω θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας».