Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από την χθεσινή μέρα καθώς ο σταθερός φίλος του Αλέξη Τσίπρα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκλεισε το μάτι αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και ζήτησε περιγραφή των μέτρων για το ελληνικό χρέος.


Η ικανοποίηση της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ότι απ όλες τις πλευρές πλέον υπάρχουν μηνύματα ότι όχι μόνο θα κλείσει η αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση αλλά και ότι το θέμα του χρέους αποτελεί μέρος της τελική λύσης.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας χθες στο Euro2day .gr εξέφρασε την ανάγκη να περιγραφούν από το Eurogroup του Μαΐου τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ενώ δήλωσε αντίθετος σε μεγάλες μειώσεις των συντάξεων στην Ελλάδα και τόνισε ότι θα ήταν λάθος εάν επιμείνουν οι θεσμοί σε περικοπές του είδους αυτού.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ακόμα ότι ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και «κάποιοι άλλοι», δέχονται ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Μάιο, θεωρούν ότι κάποια «προβλήματα» θα μετατεθούν για αργότερα.

Όσο για τον Αλ. Τσίπρα, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός στην εκτίμησή του καθώς τον συμπαθεί ως άνθρωπο σημειώνοντας ότι πλέον έχει χτιστεί καλή σχέση μεταξύ τους, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Ήταν τέτοια μάλιστα η ικανοποίηση των στελεχών της κυβέρνησης που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ειρωνεύτηκε …», στο Twitter την ΝΔ λέγοντας
«Αναμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία να καταγγείλει και πάλι την Κομισιόν και τον πρόεδρο Γιούνκερ που παίρνει το μέρος της Ελλάδας…».
Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή της τακτική προκειμένου να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία εξ αιτίας του τρίτου μνημονίου και των μέτρων που φέρνει η νέα συμφωνία. Μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού, και τις δηλώσεις του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου ήρθε χθες το βράδυ η σειρά του Πάνου Σκουρλέτη να αναφερθεί στα όσα έχουν γίνει από την στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα.

«Εάν γύριζε το ρολόι πίσω σε όλες τις κρίσιμες στιγμές θα κάναμε τα ίδια πράγματα. Θα ξανακάναμε το δημοψήφισμα και τις εκλογές είπε ο υπουργός Εσωτερικών ενώ αναφερόμενος στους δανειστές είπε ότι «δεν σέβονται την υπογραφή τους και ζητούν διαφορετικά πράγματα σε κάθε διαπραγμάτευση» . «Ο σκοπός τους δεν είναι να «ρίξουν» την κυβέρνηση, θέλουν να την ταπεινώσουν ακόμα και μέσα από τους επώδυνους συμβιβασμούς» πρόσθεσε με έμφαση ο υπουργός.


Ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε αιχμές για τον τρόπο που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν δρομολογήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΔΕΣΦΑ.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι «ήταν μια ιδιωτικοποίηση που ήμασταν υποχρεωμένοι να την κάνουμε ως απόρροια του προηγούμενου μνημονίου ωστόσο η ιδιωτικοποίηση είχε σταματήσει λόγω ευρωπαϊκού δικαίου.
Ο υπουργός έκανε ακόμα μια αποτίμηση των όσων έχουν επιτευχθεί από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των ΜΜΕ, καθώς όπως είπε τα σημαντικά και τα θετικά ζητήματα, δεν βρίσκουν χώρο στα τηλεοπτικά φιλόξενα μέσα.