«Δε μου ζητήθηκε να παραιτηθώ, ούτε εκτιμώ ότι ένα αίτημα αντικατάστασής μου θα είχε τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής», τονίζει σε συνέντευξή του ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αν η κυρία Γεννηματά ζητούσε την άρση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου από το όργανο που με εξέλεξε» «Δεν το έπραξε» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξεκαλάκης εξηγεί στην Εφημερίδα των Συντακτών και την πολιτική διαφωνία που έχει με την κυρία Γεννηματά, χαρακτηρίζει λάθος τις αποφάσεις της για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον γραμματέα της ΚΟΕΣ και ζητά τη σύγκλιση των κομματικών οργάνων.

Ολόκληρη η συνέντευξη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Η κ. Γεννηματά σας κατηγόρησε για υπονόμευση και ουσιαστικά σας “έπαυσε” από γραμματέα. Γιατί κρατάτε μια “αδειανή” καρέκλα και δεν παραιτείστε;

Υπονομευτές, ποιοι; Αυτοί που έμειναν στα δύσκολα υπηρετώντας αρχές και αξίες; Αυτοί που ακόμα και η ίδια η Πρόεδρος έχει παραδεχθεί ότι κράτησαν την Παράταξη όρθια για να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για προοπτική; Αυτοί που παλεύουν για μια ιδέα, χωρίς ποτέ να έχουν ζητήσει να το εξαργυρώσουν με κανένα κυβερνητικό ή έμμισθο δημόσιο αξίωμα;

Θα περιμένω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό, τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής για να επικυρώσει την απόφαση της Προέδρου για τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο και τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Εκεί θα αναπτύξω τις απόψεις μου και με το πέρας της διαδικασίας θα τεθούν όλες οι προτάσεις σε ψηφοφορία, με την ελπίδα αυτή τη φορά το Προεδρείο να μην έχει μαντικές ικανότητες ως προς την έκβασή της και να προβεί σε καταμέτρηση για να προκύψει η πλειοψηφούσα και η μειοψηφούσα άποψη.

Τα έχω καλά με τη συνείδησή μου και θεωρώ ότι μπορώ να κοιτάω στα μάτια από την Πρόεδρο μέχρι το μέλος μας στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Στο παρελθόν ο Κ. Λαλιώτης, όταν διαφώνησε με τον Κ. Σημίτη αποχώρησε, διευκολύνοντας τον τότε πρόεδρο...

Η περίπτωση του κ. Λαλιώτη είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με την τότε επίσημη εκδοχή, του ζητήθηκε από τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό κ. Σημίτη να τον διευκολύνει για να προχωρήσει σε ανανέωση του οργάνου. Επίσης, η τότε Κεντρική Επιτροπή συναινούσε με το αίτημα του Προέδρου.

Εμένα δε μου ζητήθηκε να παραιτηθώ, ούτε εκτιμώ ότι ένα αίτημα αντικατάστασής μου θα είχε τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αν η κυρία Γεννηματά ζητούσε την άρση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου από το όργανο που με εξέλεξε. Δεν το έπραξε.

Και επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανανέωσης, καθ' ότι ουδέποτε έχω εξαργυρώσει τους αγώνες μου με οιαδήποτε διορισμένη θέση κυβερνητικής εξουσίας ή δημόσιου αξιώματος, ούτε κανείς μπορεί να με κατηγορήσει για έλλειψη εργατικότητας ή αποτελεσματικότητας, "τιμωρούμαι" για την έκφραση διαφορετικής άποψης στα όργανα και για την, εκ του θεσμικού μου ρόλου, προσπάθεια να διασφαλίσω τη θεσμική - συλλογική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.

Κατηγορούμαι επειδή θέλω οι πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνονται στα εκλεγμένα όργανα και όχι σε εξωθεσμικές παρασυναγωγές. Αυτό είναι το "έγκλημά" μου και αποδέχομαι την κατηγορία, γιατί η τήρηση της εσωκομματικής δημοκρατίας και των καταστατικών αρχών ενός κόμματος επαφίεται στον πατριωτισμό των μελών του.

Πως αντιλαμβάνεσθε τις αποφάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Απαντούν στο αίτημα της βάσης για ενότητα ή μήπως σπρώχνουν ένα τμήμα του κόμματος στην έξοδο;

Οι αποφάσεις της Προέδρου με μία λέξη είναι λάθος. Σε κάθε περίπτωση, όλοι εμείς που πιστεύουμε σε ένα κόμμα αρχών και αξιών δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα πιστεύω και τα ιδανικά μας.

Πολιτικό διακύβευμα στην εσωκομματική αντιπαράθεση υπάρχει ή ο καβγάς γίνεται για τον έλεγχο μηχανισμών με μηδενικό ενδιαφέρον για την κοινωνία;

Η ύπαρξη ενός πολιτικού υποκειμένου σύγχρονου, προοδευτικού, δημοκρατικού, θεσμικού, συλλογικού που δε θα ανακυκλώνει ή θα αναπαλαιώνει πρόσωπα, νοοτροπίες, ιδέες και λειτουργίες όχι μόνο δεν αφήνει αδιάφορη την κοινωνία, αλλά μπορεί να αποτελέσει το καταφύγιο των προοδευτικών πολιτών που σήμερα, όντας αηδιασμένοι από την πλειοψηφία του υπάρχοντος πολιτικού δυναμικού, το οποίο έχει την αντίληψη του κοινοβουλευτικού επαγγελματισμού, οδηγούνται στην αποστασιοποίηση από την πολιτική και ως εκ τούτου στην αποχή.

Μετά όσα έγιναν, θολώνει ή όχι η προοπτική ανασυγκρότησης του χώρου και δημιουργίας νέου φορέα στην Κεντροαριστερά; Σας έχει πείσει η κ. Γεννηματά με τις διακηρύξεις της;

Δεν είναι προσωπικό το θέμα με την κυρία Γεννηματά. Είναι απόφαση συνεδρίου ο νέος ενιαίος φορέας. Και αυτό θα γίνει. Η παράταξη θα βρει τον δρόμο της.

Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε από εδώ και πέρα ενόψει έκτακτου συνεδρίου;

Η κατεύθυνση μου είναι καθαρή είτε πρόκειται για συνέδριο ΠΑΣΟΚ, είτε για το συνέδριο ανασυγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής – Προοδευτικής Παράταξης. Επιμένω σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς και νοθεύσεις.

Ένα συνέδριο χωρίς διορισμένους. Ένα συνέδριο όπου όλοι μα όλοι οι σύνεδροι θα εκλεγούν από την κοινωνική βάση της παράταξης. Κι όταν λέμε όλοι εννοούμε ακόμα και αυτούς που έχουν θεσμική ιδιότητα. Κανείς αριστίδην, όλοι στην κρίση της βάσης!!!