Όταν ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως η Νέα ∆ηµοκρατία δεν έχει σκοπό να συναινέσει στον διαχωρισµό Εκκλησίας-κράτους, εκείνος που απάντησε για λογαριασµό του ΣΥΡΙΖΑ, και µάλιστα σε πρώτο πληθυντικό, δεν ήταν κάποιος εκ των στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, αλλά ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της συνταγµατικής αναθεώρησης, να προτείνει τη διαµόρφωση διακριτών ρόλων στις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, µε σεβασµό στον κοσµικό χαρακτήρα του κράτους, στην ιστορική πορεία και στο έργο της Εκκλησίας και µε ευθύνη για την ενότητα του λαού. Σε αυτόν τον δρόµο θα επιµείνουµε», ήταν η κατακλείδα της απάντησής του στον πρόεδρο της Ν.∆., που ωστόσο είχε αποδέκτη και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, δεδοµένου ότι ένας από τους λόγους που ο Ν. Φίλης αποµακρύνθηκε από την κυβέρνηση ήταν ότι ως υπουργός Παιδείας έδωσε µάχη για να υπερασπιστεί την αριστερή πολιτική του κόµµατος στο συγκεκριµένο ζήτηµα.

Ο Ν. Φίλης τα είπε στον Κ. Μητσοτάκη για να τα ακούσει και ο Α. Τσίπρας, σε µια περίοδο που συµπίπτει µε τα σενάρια που έχουν φουντώσει περί ανασχηµατισµού και µε σειρά πληροφοριών που φέρουν τον πρωθυπουργό να εµφανίζεται θετικός στο ενδεχόµενο επιστροφής του Ν. Φίλη στο κυβερνητικό σχήµα. Πάντως, µέχρι στιγµής, ο πρώην υπουργός δείχνει να µη συγκινείται από τις βολιδοσκοπήσεις που του έχουν γίνει από το Μέγαρο Μαξίµου και µε παρεµβάσεις, όπως αυτή για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, ζήτηµα στο οποίο και η ηγεσία του κόµµατος έχει κάνει «εκπτώσεις» σε ιδεολογικό επίπεδο, επιχειρεί να εµφανιστεί ως αυθεντικός εκφραστής της αριστερής ριζοσπαστικής συνείδησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο της άτυπης διερεύνησης των προθέσεών του από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το δέλεαρ για να επανακάµψει στην κυβέρνηση θα ήταν να του προσφερθεί η πολιτική διεύθυνση ενός υπουργείου που να ανταποκρίνεται στην ατζέντα της Αριστεράς. Ενα τέτοιο χαρτοφυλάκιο θα ήταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στο κείµενο-παρέµβαση που είχε καταθέσει ο Ν. Φίλης µε στελέχη από την οµάδα των «53», θεωρεί πως η σηµερινή ηγεσία υπό τον Γ. Μουζάλα έχει διολισθήσει στην άσκηση µιας πολιτικής εντελώς ξένης προς τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς έναντι των µεταναστών και των προσφύγων που ζητούν άσυλο και χρήζουν προστασίας.  

ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

 Το ότι οι σχέσεις του Ν. Φίλη µε τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, βρίσκονται σε δοκιµασία σε επίπεδο πολιτικών διαφορών,δεν σηµαίνει ότι ανάµεσά τους έχει επέλθει ρήξη σε ανεπανόρθωτο βαθµό ή ότι δεν ανταλλάσσουν απόψεις έστω και σε έντονο ύφος, κάτι σύνηθες στην κουλτούρα της Αριστεράς. Επίσης, το γεγονός ότι ο Ν. Φίλης τον τελευταίο καιρό επιχείρησε να εµφανιστεί ως «ανερχόµενος ηγέτης» των «αριστερών δυνάµεων» του κόµµατος, συµπλέοντας µε τους «53», ήταν µια εξέλιξη που δεν ζηµίωσε κατ’ ανάγκη τον Αλ. Τσίπρα, αφού κατά µια ερµηνεία η «κινητικότητα» του πρώην υπουργού Παιδείας «διέσπασε» το µπλοκ της συγκεκριµένης εσωκοµµατικής οµάδας. Προς επίρρωση αυτής της διάστασης, που σε επίπεδο εσωτερικών συσχετισµών είχε το νόηµά της, υπάρχουν εξακριβωµένες πληροφορίες ότι στους κόλπους της οµάδας των «53» καταγραφόταν σοβαρή διχογνωµία εάν έπρεπε να υπογράψουν από κοινού µε τον Ν. Φίλη το επίµαχο κείµενο στην τελευταία σύνοδο της Κ.Ε.