Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και κλιμακίων των θεσμών, μπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν την τεχνική συμφωνία που θα σφραγίσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Οι πιστωτές επέστρεψαν καθαρογραμμένα τα κείμενα της συμφωνίας, το MOU (η ευρωπαϊκή πλευρά) και το MEFP (το ΔΝΤ).

Στόχος της συνάντησης είναι να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε 8- 9 μεγάλης ή μικρότερής σημασίας ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αγορές των προϊόντων, το Δημόσιο κ.ά.

Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στο πολιτικό επίπεδο και στις διαδικασίες ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.

Αν υπάρξει συμφωνία τη νύχτα ή έως το ξημέρωμα της Τρίτης, τότε η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τρίτη και στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στο πολιτικό επίπεδο και στις διαδικασίες ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή,  σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου. 

Όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις και οι πορείες για την Πρωτομαγιά, τα κυβερνητικά στελέχη είχαν μεταξύ τους σύσκεψη στο ισόγειο του ξενοδοχείου Hilton, ενώ στη διπλανή αίθουσα βρίσκονταν τα στελέχη των δανειστών. 

Σημειώνεται ότι στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «τελειώσαμε όλους τους φακέλους και δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει. Σήμερα θα συζητήσουμε τα κείμενα όπου έχουμε διαφορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν 4- 5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα και 4- 5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα. Σε κάθε μεγάλο τομέα ένα θέμα είναι σημαντικό».

Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμη διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, καθώς το θέμα αυτό συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Ειδικότερα, έως το πρωί της Κυριακής τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονταν στις περικοπές των συντάξεων, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το επίμαχο ζήτημα έχει να κάνει με το πλαφόν περικοπής των συντάξεων, το οποίο στα αρχικά κείμενα των μνημονίων είχε οριστεί στο 22%.

Επίσης, με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά, αλλά και εκείνα που αφορούν στο εργασιακό, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο Δημόσιο. Τέλος σε θέματα που αφορούν την παραγραφή ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος, στα κλειστά επαγγέλματα, όπως των μηχανικών, άλλα και την ασυλία των διαμεσολαβητών που θα "κουρεύουν" χρέη.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα καυτά θέματα κυβερνητικές πηγές το απόγευμα της Κυριακής σχολίαζαν ότι «τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. ενώ σχετικά με τις αγορές προϊόντων έμειναν ένα με δύο εκκρεμότητες ενώ στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός».