Mεγάλη παρασκηνιακή κινητικότητα, προκειµένου ο Εµανουέλ Μακρόν να πραγµατοποιούσε ένα πέρασµα -έστω και σύντοµοαπό την Ελλάδα τον Μάρτιο, υπήρξε από την Αθήνα µέσω διαφορετικών διαύλων. Οι δηµοσκοπήσεις από τον Φεβρουάριο εµφάνιζαν τον κ. Μακρόν ως τον επικρατέστερο αντίπαλο της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο και άρα ως πιθανότερο νέο «ένοικο» του Ελιζέ. Αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος προκειµένου να βρισκόταν έστω και για λίγες ώρες στη χώρα µας, µε δεδοµένο µάλιστα ότι την περίοδο εκείνη η διαπραγµάτευση ήταν σε µια πολύ κρίσιµη καµπή και η Αθήνα έψαχνε για ερείσµατα στο εξωτερικό. Αρχικά, οι επαφές που έγιναν µεταξύ Παρισίων και Αθήνας έδειχναν πως θα υπήρχε θετική κατάληξη, καθώς η εντύπωση που δόθηκε ήταν πως ο Εµανουέλ Μακρόν και το επιτελείο του σκέφτονταν την πιθανότητα µιας «περιοδείας» σε πρωτεύουσες του νότου, η οποία µάλιστα θα «ισοφάριζε» την επίσκεψή του στο Βερολίνο, που είχε προαναγγείλει και η οποία τελικά έγινε στις 16 Μαρτίου.

Κι ενώ οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει και όλα έδειχναν πως µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας θα έφτανε στη χώρα µας µέσα στον Μάρτιο, η γαλλική πλευρά ειδοποίησε πως αναδιατάσσεται όλο το προεκλογικό του πρόγραµµα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι άνθρωποί του µάλιστα άφησαν να εννοηθεί πως στο νέο πρόγραµµά του οι πιθανότητες να γινόταν η περιοδεία στον νότο είχαν περιοριστεί σηµαντικά. Κάτι που τελικά συνέβη. Αντίθετα, ο κ. Μακρόν πήγε κανονικά στο Βερολίνο…

Προφανώς επειδή θεώρησε ότι κάτι τέτοιο θα του έδινε προεκλογικά κάποιους «πόντους», σε αντίθεση µε µία αντίστοιχη επίσκεψη στην Αθήνα και τον υπόλοιπο νότο. Σηµειώνεται ότι το φαβορί του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών είχε δείξει θετική διάθεση για την Ελλάδα από την εποχή που βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονοµίας της κυβέρνησης Ολάντ. Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούλιο του 2015, λίγο πριν από τη διενέργεια του δηµοψηφίσµατος στη χώρα µας, είχε δηλώσει πως «η Γαλλία θα εργαστεί για να βρει µια συµβιβαστική λύση από κοινού µε την Ελλάδα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος», προσθέτοντας ότι το «όχι» δεν θα σήµαινε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Λίγους µήνες πριν είχε συναντηθεί και µε τον τότε υπουργό Οικονοµικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε εξάρει την υποστηρικτική στάση του για την Ελλάδα. Εναν χρόνο µετά, τον Ιούνιο του 2016, είχε αναφέρει πως, «πέρα από το ζήτηµα της αναδιάρθρωσης του χρέους, θα προκύψει σύντοµα το ζήτηµα της βιωσιµότητας της δηµοσιονοµικής πολιτικής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Η πολιτική µιας χώρας δεν µπορεί να έχει τη δηµοσιονοµική λιτότητα ως µοναδικό ορίζοντα».