Αποφασισμένη να μην αφήσει χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει παιχνίδια μεταθέτοντας την ατζέντα από τα σκληρά μέτρα στα "δήθεν αντίμετρα", είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θα εφαρμοστούν μόνον εφόσον πιαστούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, τα οποία θεωρεί "απλησίαστα", παρά την υπερφορολόγηση και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο.

Το ηγετικό επιτελείο εκτιμάει ότι το Μαξίμου με την επιλογή του να φέρει χωριστά για ψήφιση στη Βουλή τα αντίμετρα, έχει στόχο να πιέσει την Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τη ΝΔ, ελπίζοντας να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα. Να υπάρξουν, δηλαδή, βουλευτές που θα φοβηθούν ότι θα πληρώσουν πολιτικό κόστος από ένα "όχι" στα κοινωνικά μέτρα και να παρακάμψουν την κομματική γραμμή.

"Είναι οι γνωστοί τακτικισμοί του Τσίπρα, δεν θα βρεθεί κανένας βουλευτής της ΝΔ να παίξει το παιχνίδι του" δήλωσε υψηλόβαθμη κομματική πηγή στα Parapolitika.gr. "Τσίπρας και Καμμένος μειώνουν κατά 18% τις συντάξεις και το αφορολόγητο κάτω από τα 5.900 ευρώ, φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή το τέταρτο Μνημόνιο και θα πιούν μόνοι τους μέχρι το τέλος το πικρό ποτήρι" συνέχισε. "Οι Ελληνες δεν τους πιστεύουν ότι και αν λένε. Δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο τα ψέματά τους ούτε για τα δήθεν αντίμετρα. Η ΝΔ είναι ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, καμία συνενοχή».

Το γεγονός ότι και άλλα κόμματα όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ ή το Ποτάμι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν ούτε τα μέτρα ούτε θα αντίμετρα, είναι σαφές ότι αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο όσους ψιθύριζαν στη ΝΔ "μήπως να ξαναδούμε τι θα κάνουμε με τα αντίμετρα" . Ούτε, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επέτρεπε διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή σε αυτό το μείζον θέμα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ρήξεις και οι διαγραφές εδραιώνουν τους ηγέτες. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα διστάσει να παίξει το συγκεκριμένο χαρτί αν χρειαστεί. "Προσωπικές στρατηγικές σε μείζονα θέματα δεν χωρούν" είναι η επωδός του.