Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην Κεντροαριστερά καθώς με ανακοίνωσή τους έξι μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία προτείνουν τη μη συμμετοχή τους στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είναι προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κινήσεις αποτελούν μια από τις πέντε συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ η πρόταση έρχεται δύο εικοσιτράωρα πριν την κρίσιμη Συνδιάσκεψη τους που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρονται στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αφήνουν αιχμές σχετικά με την ανακοίνωση της Γραμματείας του συνεδρίου, χωρίς να έχει οριστεί ΚΟΕΣ, σημειώνουν ότι η ενότητα της κεντροαριστεράς έχει καταντήσει ανέκδοτο, που προκαλεί θυμηδία, ενώ δηλώνουν παρόντες στις πολιτικές εξελίξεις συμβάλλοντας, όπως αναφέρουν, με όλες τους τις δυνάμεις στην ενότητα του χώρου, με διαδικασίες από τη βάση και όχι από μηχανισμούς, για ένα Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος της παράταξης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία γίνεται υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Θυμίζουμε αυτές τις εξελίξεις συνοπτικά:

1) Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει τη διεξαγωγή τριών συνεδρίων, δύο της Συμπαράταξης και ένα του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με τα αρμόδια όργανα.

2) Το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με διορισμένους συνέδρους δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να επικυρώσει την ηγεσία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να δώσει θέαμα για λαϊκή κατανάλωση. Θα είναι μία φιέστα, κενή από κάθε πολιτικό περιεχόμενο.

3) Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οργανώνεται τη στιγμή που ο κύριος εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, είναι σε διαδικασία δικού του Συνεδρίου με σημαντικές εσωτερικές συγκρούσεις. Πρόκειται για μια ακατανόητη και πρωθύστερη επιλογή.

4) Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταργεί τα εκλεγμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ και διορίζει Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ της απόλυτης επιλογής της.

5) Χωρίς καμία ενημέρωση των Κινήσεων ανακοινώνεται Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χωρίς να έχει καν οριστεί ΚΟΕΣ, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα.

Κοινό χαρακτηριστικό των ανωτέρω είναι η περιφρόνηση οποιασδήποτε δημοκρατικής διαδικασίας. Το αρχηγικό DNA του ΠΑΣΟΚ, που επισήμανε ο Γιάννης Τούντας, υπερκαθορίζει τις εξελίξεις και απομακρύνει την προοπτική μιας ενωτικής διαδικασίας για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, με εκλογή οργάνων και επικεφαλής από τη βάση, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος των Κινήσεων.

Η προώθηση της ενότητας, της ανανέωσης και της δημιουργίας ενός νέου και ενιαίου φορέα ευτελίζεται και υποβιβάζεται σε διαβουλεύσεις κορυφής, οργανωτικά ελεγχόμενες. Η ενότητα της κεντροαριστεράς έχει καταντήσει ανέκδοτο, που προκαλεί θυμηδία. Έχουμε γίνει η χλεύη των αντιπάλων μας.

Οι διαφωνίες περί τα οργανωτικά, πάντοτε υποκρύπτουν πολιτικές διαφοροποιήσεις. Ακριβώς για αυτές τις διαφωνίες, και για τη δυνατότητα σύνθεσης τους, είναι απαραίτητο να αποφασίσουμε ξεκάθαρα.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε τη μη συμμετοχή μας στο επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δηλώνουμε παρόντες στις πολιτικές εξελίξεις και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενότητα του χώρου, με διαδικασίες από τη βάση και όχι από μηχανισμούς, για ένα Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος της παράταξης.

Γιάννης Δουκέλης, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Χριστόφορος Εδιάρογλου, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Πέτρος Καβάσαλης, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Δημήτρης Μαυροειδής, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Πέτρος Παπασαραντόπουλος, μέλος Κεντρικής συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Χρήστος Σεβαστιάδης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης άλλο ένα μέλος των Κινήσεων συντάχθηκε με την πρόταση για αποχή.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ενημέρωσε ότι συνυπογράφει και ο ίδιος την πρόταση των για αποχή από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.