Τρεις σημαντικές συναντήσεις επιδιώκει να οριστικοποιήσει εντός του Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του.

Στα δύο ταξίδια που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, σε Πεκίνο και Βερολίνο, είναι πιθανόν να έχει τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ταγίπ Ερντογάν, επαφές με διαφορετική σημασία.

Η πρώτη χρονικά από τις συναντήσεις αυτές είναι με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Κίνα στο τριήμερο 14-16 Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κίνας στο πλαίσιο του φόρουμ Belt & Road και επιδιώκει να «κλείσει» μία συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Η συνάντηση, εφόσον γίνει, θα είναι πολύ σημαντική ενόψει του κλεισίματος της αξιολόγησης και της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο ίδιο φόρουμ είναι πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα που του δίνει υπερ-εξουσίες, τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο παραμένει στα ύψη.

Η σημαντικότερη συνάντηση που θέλει να εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτή με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο Βερολίνο.

Στις 25 Μαΐου θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Γερμανική πρωτεύουσα παρουσία του Αμερικανού προέδρου, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει την πρώτη κατ' ιδίαν συζήτηση, καθώς έχουν μιλήσει μόνο τηλεφωνικά.

Ωστόσο, εφόσον κλείσει αυτή η συνάντηση, θα είναι... εξπρές, καθώς οι δύο ηγέγες θα συνομιλήσουν για μόλις λίγα λεπτά.