Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά το 2000 και οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και τα Μνημόνια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργανώνει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου σήμερα Δευτέρα, στις 7μ.μ, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

"Η ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2015", είναι ο τίτλος της εκδήλωσης και γίνεται με αφορμή την παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του Συλλογικού Τόμου: "The Greek Political Economy: 2000-2015". 

Το παρών θα δόσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ομιλητές θα είναι οι επιμελητές της έκδοσης καθηγητές Παντελής Σκλιάς (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και Σπύρος Ρουκανάς (Πανεπιστήμιο Πειραιά), ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης καθώς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης.

Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης βιβλιοπαρουσίασης έγκειται στο γεγονός πως η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ του 2004 ανέλαβε μία ήδη προβληματική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη είχε μεταθέσει όλες τις λήξεις ομολόγων και τις δόσεις για τα εξοπλιστικά που είχαν υπογραφεί επί ΠΑΣΟΚ για το μέλλον.

Όπως, συγκεκριμένα, αποδεικνύεται στις σελίδες του βιβλίου, η αύξηση του δημοσίου χρέους κατά την περίοδο 2004-2009 οφείλεται στην ανάγκη αναχρηματοδότησης δανείων που είχαν συναφθεί παλιότερα και στην αποπληρωμή εξοπλιστικών προγραμμάτων επί δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί νωρίτερα. Για το ίδιο διάστημα η αύξηση του ελλείμματος, ήταν ποσοστιαία και ήταν μικρότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση του δημόσιου τομέα, καθώς το 1999 οι υπηρετούντες στο δημόσιο (χωρίς τους τομείς άμυνας, ασφάλειας και εκπαίδευσης) ήταν 399.000 και το 2008 ήταν 383.000.