Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Ο κ. Τσίπρας είπε μέσα στον τελευταίο χρόνο έγιναν σοβαρά βήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας και σημείωσε πως οι σχέσεις αυτές έχουν γερά θεμέλια που είναι οι πολιτισμοί των δύο χωρών.
Για την Ελλάδα επισήμανε ότι διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στο Belt and Road Forum for International Cooperation και είναι στρατηγικός εταίρος της Κίνας.

Από σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα είναι μέλος του σημαντικού διεθνούς οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών AIIB, ενώ ευρύτερα κατά τις επαφές που υπήρξαν εκδηλώθηκε έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για την προοπτική συνεργασίας γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

-Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση με την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζας της Κίνας, ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) -έναν τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες- εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

-Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την "Central Eastern European Fund", fund που έχει στηθεί από την ICBC με προεδρεύοντά του τον πρώην πρόεδρο της ICBC, Jiang Jianging. Το fund χρηματοδοτεί τα επενδυτικά πρότζεκτ της κινεζικής πρωτοβουλίας "16+1", μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της κεντρικές και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του "One Belt One Road". Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της. Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank). Πρόκειται για επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλον τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της την Ελλάδα, η συμμετοχή της οποίας ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν μια σειρά από τομείς που πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ της δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

Δείτε τις αναρτήσεις του πρωθυπουργού: