Καθολική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία της δηµοσκόπησης της Metron Analysis που δηµοσιεύθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Η πρωτιά του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε όλες τις πληθυσµιακές οµάδες επιβεβαιώνει για ακόµα µία φορά την πτωτική τάση της κυβέρνησης, µε το κόστος των µέτρων που έχει περάσει και αναµένεται να ψηφίσει προσεχώς στη Βουλή να είναι δυσβάστακτο.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να κάνει ολική επαναφορά σε όλες τις ηλικιακές οµάδες. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται σε µεγάλο βαθµό την κυβερνητική φθορά των δύο και πλέον χρόνων που κρατάει τα ηνία της χώρας, αλλά και το κόστος των επώδυνων αποφάσεων που λαµβάνει.

Ενδεικτικό είναι ότι στις ηλικίες 18-34, που θεωρούνταν το µεγάλο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.∆. έχει πάρει κεφάλι µε 21%, έναντι 18,3%. ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας, από όπου εξήγγειλε µια σειρά µέτρων, όπως την κατάργηση των Πανελλαδικών, µε στόχο να προσελκύσει όσους πλησιάζουν τα 18 και προοδευτικά θα εντάσσονται στο εκλογικό σώµα, για να τονώσει τη διαρκώς µειούµενη δυναµική του κόµµατός του.

Στις λεγόµενες δυναµικές ηλικίες, µέχρι τα 54 έτη, ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται επίσης να χάνει έδαφος. Οι συγκεκριµένες ηλικίες αποτελούν, σύµφωνα µε έρευνες, τα µεγαλύτερα θύµατα της ανεργίας. Ανάλογο αποτέλεσµα είχαν και οι περικοπές στις συντάξεις. Συγκεκριµένα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν στις ηλικίες 65+, όπου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει το σαρωτικό 45,6%. Η µοναδική ηλικιακή οµάδα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ κοντά στη Νέα ∆ηµοκρατία, υπολειπόµενος µόνο κατά 1,5 µονάδα (17%-18,5%), είναι εκείνη των 55-64. Από τη συγκεκριµένη ηλικιακή οµάδα, εξάλλου, προέρχεται και το µεγαλύτερο κοµµάτι των δηµοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, συγκριτικά µε τους νέους και τους συνταξιούχους, έχουν πληγεί λιγότερο από τα µέτρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισµά της και σε επίπεδο φύλου, αφού έρχεται πρώτη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, λαµβάνει τη µερίδα του λέοντος ανάµεσα σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και κεντροαριστεροί, κερδίζοντας το στοίχηµα της Κεντροαριστεράς και επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στον συγκεκριµένο πολιτικό χώρο. Αξιοσηµείωτη είναι και η καταγραφή ποσοστών των αντιµνηµονιακών κοµµάτων της Αριστεράς, όπως η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας, δείγµα των διαρροών που καταγράφει το κυβερνόν κόµµα, αλλά και του ασαφούς ιδεολογικού προσανατολισµού που εµφανίζει, µε την εφαρµογή µέτρων που µέχρι σήµερα χαρακτήριζε «νεοφιλελεύθερα» και «αντιλαϊκά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία και η ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη αντλούν ψηφοφόρους από τη δεξαµενή των κεντροαριστερών (10,2% και 14,5%, αντίστοιχα). Η Ν.∆. εµφανίζεται κυρίαρχη στο παραδοσιακό ιδεολογικό φάσµα της, αυτό της Κεντροδεξιάς και της ∆εξιάς, µε τα ποσοστά της να είναι 54,8% και 59%, αντίστοιχα, και τις διαρροές να είναι µόνο προς τη Χρυσή Αυγή. Η κυριαρχία αυτή, σε συνδυασµό µε την πρώτη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, ουσιαστικά αποτελεί επιβεβαίωση του ότι η πολιτική διεύρυνσης που εφαρµόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός, έχει αποτελέσµατα και, αφετέρου, δεν επηρεάζει την παραδοσιακή ιδεολογική βάση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερα σηµαντικά είναι τα στοιχεία της έρευνας της Metron Analysis και για τα κριτήρια των ψηφοφόρων στην πρόθεση ψήφου όσον αφορά στο συναίσθηµα και τη λογική. Η Ν.∆. έρχεται πρώτη σε όσους επέλεξαν την ψήφο τους βασιζόµενοι στη λογική, και όχι στο συναίσθηµα, µε 28,8% έναντι 16,2% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους άλλαξαν το κριτήριο βάσει του οποίου θα ψήφιζαν, προτάσσοντας πλέον τη λογική, αντί του συναισθήµατος, µε 22% έναντι 14,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, η Ν.∆. συνολικά κερδίζει στους ψηφοφόρους που επιλέγουν την ψήφο τους βασιζόµενοι στη λογική και όχι στο συναίσθηµα.