Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας του νέου νομοσχεδίου για τον τρόπο εκλογής των διευθυντών των σχολείων της χώρας, η θητεία των οποίων λήγει στα τέλη Ιουλίου. Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την μυστική ψηφοφορία με κάλπη με την οποία εξελέγησαν οι νυν διευθυντές των σχολείων και θεσπίστηκε πριν από δυο χρόνια, επί του διδύμου Μπαλτά-Κουράκη στο υπουργείο Παιδείας.

Ήδη δε, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς «που προτίθενται να καταθέσουν υποψηφιότητα για την πλήρωση των θέσεων να φροντίσουν για την ενημέρωση των υπηρεσιακών τους φακέλων με όποια τεκμήρια δεν έχουν ήδη καταθέσει».

Όπως ανακοινώθηκε το νέο πλαίσιο επιλογής στηρίζεται σε τρεις πυλώνες μοριοδότησης για τους υποψήφιους για θέσεις διευθυντών:

α) Επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές, επιμορφώσεις κ.ά)

β) Υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.ά.)

γ) Συνέντευξη ενώπιον του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για σχολεία αρμοδιότητάς της που υποβάλλει την υποψηφιότητά του.

Την «εξουσία» όμως δεν στερούνται τελείως οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα να διατυπώνουν τη γνώμη τους για τους υποψήφιους για θέση διευθυντή και αυτή «θα αποτελεί στοιχείο που το συμβούλιο επιλογής ποτ θα την συνεκτιμά κατά τη συνέντευξη»!

Πάντως το υπουργείο Παιδείας καλεί τους ενδιαφερόμενους να …σπεύσουν και επισημαίνει ότι « στον πυλώνα ‘Υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία’ θα προσμετράται και αυτόνομο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν το προσόν αυτό καλούνται να μεριμνήσουν για την έγκαιρη εξασφάλιση σχετικής βεβαίωσης»