Θέσεις μάχης έχουν λάβει οι πολιτικοί αρχηγοί, με τις ομιλίες των οποίων ολοκληρώνεται η συζήτηση του τέταρτου μνημονίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τσίπρας: «Το 4ο Μνημόνιο φέρνει ολοκληρωμένη λύση»

«Έχουμε μπροστά μας μια συνολική συμφωνία που δίνει ολοκληρωμένη λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας ότι «η πολιτική θέλει και στρατηγική, θέλει και μυαλό, θέλει και ψυχή».

Στρέφοντας τα πυρά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «είναι εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που διαρκώς προβλέπει την καταστροφή αλλά διαψεύδεται».

Μητσοτάκης: «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι εφιάλτης»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι εφιάλτης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ενώ στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση είπε ότι «ξέχασε όσα έλεγε αλλά δεν έμαθε τίποτα από όσα έκανε».

Γεννηματά: Η σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του κράτους

Κάτω από έντονα παράπονα για την κοινοβουλευτική σειρά των ομιλιών στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε η ομιλία της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά στη Βουλή.

Η κ. Γεννηματά μίλησε για κακοπαιγμένη παράσταση και «καρικατούρα του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια».

Κουτσούμπας: Έπεσε η αριστερή μάσκα της κυβέρνησης

«Μνημόνιο εις την τετάρτη» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Όσον αφορά στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».

Θεοδωράκης: Παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια η Ελλάδα

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως η Ελλάδα έπειτα από τρία μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από την επιτήρηση.

Λεβέντης: Θα παραιτούμουν αν μου ζητούσαν προκαταβολικά μέτρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία ως η αποτυχία 7 ετών άκαρπης λιτότητας».

Υποστήριξε πως «η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε». «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σημείωσε πως δεν μειώνονται οι αποδοχές σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο... στόχαστρο η γραβάτα

Νωρίτερα, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε η αναφορά του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους ότι ίσως και να φορέσει γραβάτα λόγω της αισιοδοξίας του για λύση για το χρέος.

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε πρώτα ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα, χωρίς χρέος. Μετά μας είπε πως ψηφίζει μέτρα για να πάρει το χρέος. Τώρα λέει πως αν δεν πάρει το χρέος θα ξεψηφίσει. Μετά λέει ότι θα φορέσει γραβάτα, αυτάρεσκα, γιατί δήθεν θα πάρει κάτι για πρώτη φορά, για το χρέος. Σιγά! Όλα για πρώτη φορά τα κάνετε. Γραβάτα μπορεί να φορέσει για πρώτη φορά, τη φόρεσε και ο κ. Παππάς άλλωστε στην Αμερική. Αλλά είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση κόβει τόσα πολλά επιδόματα» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ανέφερε σχετικά από το βήμα της Βουλής: «Μπήκατε στα μεγάλα κεφαλαιοκρατικά σαλόνια κι εκεί χωρίς γραβάτα θα φάτε πόρτα. Η παραλλαγή είναι φράκο και παπιγιόν».

Απευθυνόμενη, δε, προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας τόνισε: «Ήρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα».

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κορόιδεψε τους ένστολους και δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Επιπλέον κατήγγειλε ότι οι περικοπές για τους ένστολους θα φτάσουν τα 400 ευρώ και τόνισε ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και την κατάθεση ενός νέου ειδικού μισθολογίου.

Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ και τα αντίμετρα, που προβλέπει η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Όπως ανακοίνωσε ο Δ' Αντιπρόεδρος του Σώματος της Ολομέλειας, Νικήτας Κακλαμάνης, στόχος είναι υπουργοί και βουλευτές να μιλήσουν έως τις 18:00, ώστε αμέσως μετά, τη σκυτάλη να πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα μεσάνυχτα να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου.

Από τη συζήτηση έχει αποβληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής με απόφαση της Ολομέλειας, μετά την επίθεση Κασιδιάρη σε βάρος του Νίκου Δένδια, την περασμένη Δευτέρα.

Μια από τις  αντιπαράθεσεις ξεκίνησε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι πούλησε την ψυχή του, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο προεδρεύων της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος και να πει «πολλή ψυχοπάθεια έχει πέσει εδώ μέσα».

Η ένταση συνεχίστηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη, με αφορμή το θέμα του χρέους.

Στην αναφορά Βορίδη ότι το χρέος έχει ξεκινήσει να ρυθμίζεται από το 2012 και ότι αυτό αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Τρεις ημέρες πριν από το Εurogroup μας λέτε, κ. Βορίδη, ότι ο Βενιζέλος έλυσε το χρέος το 2012. Και γιατί είμαστε σήμερα έτσι; Φταίει ο ένας χρόνος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να μας υποστηρίξετε λίγο πριν το Εurogroup, εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρέους».

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω ρύθμισης του χρέους», απάντησε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Εχετε την ευλογία μας και την ευχή μας να φέρετε τα καλύτερα αποτέλεσμα για το χρέος, αλλά δεν σας εμπιστευόμαστε και πολύ».
«Ευχαριστώ για τις ευχές σας», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.