Με 153 «ναι» και 128 «όχι» ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία απουσίαζε κατά την πρώτη ανάγνωση, στη δεύτερη ανάγνωση ψήφισε "παρών" στο άρθρο 56, που αφορά στη διαδικασία απόλυσης εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απουσίαζαν από την ψηφοφορία, ευρισκόμενοι στο εξωτερικό. Με επιστολή τους, αναφέρουν ότι θα ψήφιζαν, όπως η ΝΔ. 

Αίτημα για ονομαστικές ψηφοφορίες κατέθεσαν τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επί της αρχής και όλων των άρθρων.

Η ΝΔ επί της αρχής και των άρθρων , 1, 2, 10, 15 και 163.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το αίτημα της οποίας υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80.

Νωρίτερα, το θερμόμετρο στη Βουλή ανέβηκε στα ύψη, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών επί του πολυνομοσχεδίου να στιγματίζονται από την άγρια αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αντηλλαξαν μεταξόυ τους, σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Τσίπρας: «Το 4ο Μνημόνιο φέρνει ολοκληρωμένη λύση»

«Έχουμε μπροστά μας μια συνολική συμφωνία που δίνει ολοκληρωμένη λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας ότι «η πολιτική θέλει και στρατηγική, θέλει και μυαλό, θέλει και ψυχή».

Στρέφοντας τα πυρά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «είναι εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που διαρκώς προβλέπει την καταστροφή αλλά διαψεύδεται».

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε:«Με κατηγορείτε ότι σας λέω πορφυρογέννητο, αλλά δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, ούτε πολιτική ούτε προσωπική. Δεν μεγάλωσα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός, ούτε να έχω καρέκλες».

Μητσοτάκης: «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι εφιάλτης»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι εφιάλτης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ενώ στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση είπε ότι «ξέχασε όσα έλεγε αλλά δεν έμαθε τίποτα από όσα έκανε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Δεν έχετε πει ούτε μια συγγνώμη για τα ψέματά σας, κύριε Τσίπρα! Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέματα, για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία και μετά να πει ότι είχε αυταπάτες.

Γεννηματά: Η σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του κράτους

Κάτω από έντονα παράπονα για την κοινοβουλευτική σειρά των ομιλιών στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε η ομιλία της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά στη Βουλή.

Η κ. Γεννηματά μίλησε για κακοπαιγμένη παράσταση και «καρικατούρα του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια».

Αποχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Νωρίτερα παράπονα για τη διαδικασία της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών εξέφρασε προς τον πρόεδρο της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά τόνισε πως πριν πάρει τον λόγο ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχουν μιλήσει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, κάτι που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Κουτσούμπας: Έπεσε η αριστερή μάσκα της κυβέρνησης

«Μνημόνιο εις την τετάρτη» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
Όσον αφορά στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».

Θεοδωράκης: Παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια η Ελλάδα

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως η Ελλάδα έπειτα από τρία μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από την επιτήρηση.

Λεβέντης: Θα παραιτούμουν αν μου ζητούσαν προκαταβολικά μέτρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία ως η αποτυχία 7 ετών άκαρπης λιτότητας».

Υποστήριξε πως «η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε». «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σημείωσε πως δεν μειώνονται οι αποδοχές σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.