Από 60 σε 90 ημέρες αυξάνεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να λαμβάνεται απόφαση για την απόλυση ή όχι ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού, απο την Επιτροπή δικαστικών που συγκροτεί για το θέμα το υπουργείο Παιδείας. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα, που ψηφίζεται στην Βουλή.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας αλλάζει τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι επί υπουργίας Φίλη για το θέμα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και θεσπίζει για το θέμα ανεξάρτητη Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τρεις δικαστικοί. Αρχικά στον νόμο αναφερόταν ότι θα πρέπει εντός εξήντα ημερών από την καταγγελία μιας σύμβασης, τα μέλη της Επιτροπής να βγάλουν το οριστικό αποτέλεσμα για το αν μια απόλυση είναι έγκυρη ή όχι. Σε αντίθετη περίπτωση η απόλυση θεωρείται νόμιμη και η σχεση εργασίας του εκπαιδευτικού θα λύεται αυτοδικαίως. Με τις αλλαγές που έγιναν, οι εξήντα αυτές ημέρες παρατείνονται σε ενενήντα μέρες.

Το θέμα είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) που ανέφερε ότι η διάταξη αυτή «καταδικάζει τον κλάδο εισάγοντας μαζικές, επί της ουσίας ελεύθερες και τιμωρητικές απολύσεις και μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε οίκους εμπορίου».