Την πρωταρχική ανάγκη να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως μια καθυστέρηση μπορεί να είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία.

Όπως σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης «η κυβέρνηση όφειλε να αποφύγει την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι παράταση του χρόνου διαπραγμάτευσης σημαίνει αβεβαιότητα και αβεβαιότητα σημαίνει καταστροφή και των προσδοκιών αλλά και της πραγματικής οικονομίας».

«Η δέσμη των δημοσιονομικών μέτρων με δημοσιονομικά ουδέτερο πρόσημο που νομοθετείται σήμερα, αποτυπώνει ακριβώς τον αναγκαίο συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο αυτές καταστροφικές εκδοχές και σαν τέτοια πρέπει να κριθεί» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και υποστήριξε ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που συναποτελούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, αποτελεί τον μοναδικό οδικό χάρτη που εγγυάται με συνέπεια και ασφάλεια την έξοδο της χώρας από τη μεγάλη ελληνική ύφεση».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι θα μπορούσε, αν ήταν κυβέρνηση, να μειώσει τους φόρους εντυπωσιακά, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις πρωτογενείς δαπάνες, τόνισε ότι «πιστεύω δεν αναφέρεται στους μισθούς και τις συντάξεις που καλύπτουν σχεδόν το 70% των πρωτογενών δαπανών, στις λειτουργικές δαπάνες» και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θεωρεί ότι η περαιτέρω μείωση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών δεν είναι δυνατή».