Το πόσο συνταγματικό ή όχι είναι το χθεσινό τέταρτο μνημόνιο που ψήφισε χθες η Βουλή και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλύει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του Δήγματα Γραφής, στην εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου.

Αναρωτιέται ο δημοσιογράφος αν είναι συνταγματικά εντάξει το τέταρτο Μνημόνιο, γράφοντας: «Διότι η συμφωνία που υπογράφηκε αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς, ότι πριν από την ψήφιση των μέτρων, θα έχει εξασφαλίσει την έγκριση των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, περί της συνταγματικότητάς του. Εδώ, όμως, ΠΡΟΤΟΥ καν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε απόφαση, με την ποία τονίζει ότι τα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων είναι αντισυνταγματικά. Ακόμη, λοιπόν, και αν εκ των υστέρων αναζητήσουν μια γνωμάτευση περί της συνταγματικότητα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τι ισχύ μπορεί να έχει αυτή, όταν ένα Ανώτατο Δικαστήριο, όπως το Ελεγκτικό, έχει αποφανθεί διαφορετικά».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά στη συνέχεια του δημοσιεύματος, από τον Γιώργο Παπαχρήστο, στον κ. Ιωάννη Δρόσο, τον οποίο αναφέρει ως τον άνθρωπο στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που θελήσει να έχει… γνωμάτευση για την συνταγματικότητα του Μνημονίου.