Αντισυνταγματικές «γκάφες» διαρκείας από την κυβέρνηση Τσίπρα
Πώς η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα με νομοσχέδια που ακυρώνονται δικαστικά
«Είµαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, είµαστε κάθε λέξη από το Σύνταγµα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγµα ορκιστήκαµε και αυτό το Σύνταγµα θα υπηρετήσουµε µέχρι τέλους» έλεγε συγκινηµένος ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραµµατικών δηλώσεων το 2015. Από τον Ιανουάριο του 2015 µέχρι και σήµερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, βρισκόµαστε ήδη στο δεύτερο Μνηµόνιο µε την υπογραφή Τσίπρα-Καµµένου και η κυβέρνηση «συνελήφθη» ουκ ολίγες φορές να παραβιάζει το Σύνταγµα.
Ο πρωθυπουργός µπορεί να έλεγε όσα έλεγε για το Σύνταγµα, αλλά µόλις λίγο καιρό αργότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης, προχώρησαν σε αξιολόγηση-εξπρές 71 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών κρατικών νοσοκοµείων, µε αποτέλεσµα οι 59 από όσους αξιολογήθηκαν να «ξηλωθούν», ξεσηκώνοντας κύµα αντιδράσεων για αποµακρύνσεις µε πολιτικά κριτήρια. Τελικά, το Γ’ Τµήµα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου µε δύο αποφάσεις του, τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2017, έκρινε ως αντισυνταγµατικές και παράνοµες τις αποµακρύνσεις συνολικά 14 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκοµείων. Αντισυνταγµατικοί κρίθηκαν και οι νόµοι του Γ. Κατρούγκαλου που προέβλεπαν ουσιαστικά τη µονιµοποίηση περίπου 15.000 υπαλλήλων ΟΤΑ που είχαν συµβάσεις.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, αν και αναγνωρισµένος συνταγµατολόγος, παρέβλεψε ότι το Σύνταγµα απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συµβάσεων όσο και τις µονιµοποιήσεις των επί συµβάσει υπαλλήλων. Αυτό, όµως, δεν διέφυγε την προσοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο µε οµόφωνη απόφαση της ολοµέλειας έκρινε την παράταση των συµβάσεων και τη µονιµοποίηση ως αντισυνταγµατικές, αποφασίζοντας παράλληλα ότι οι υπάλληλοι δεν µπορούν καν να πληρωθούν για το διάστηµα που παρείχαν τις υπηρεσίες τους. Αντισυνταγµατικός κρίθηκε και ο νόµος-σηµαία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος έφερε την υπογραφή του Νίκου Παππά. Στον µακρύ κατάλογο µε τις αντισυνταγµατικές αποφάσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται η ρύθµιση του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό, και όχι σε συµβολαιογράφο, των υποθηκοφυλακείων της χώρας.
Με αποφάσεις των ολοµελειών τους, οι πρωτοδίκες δικαστές τον Μάρτιο εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους στις συγκεκριµένες αλλαγές. Λίγες ηµέρες νωρίτερα, η ολοµέλεια του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγµατικό ακόµα ένα νοµοσχέδιο της «πρώτη φορά Αριστεράς». Συγκεκριµένα, αντισυνταγµατικός κρίθηκε ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών µονάδων που προβλεπόταν στον νόµο Μπαλτά-Κουράκη, καθώς προσέκρουε σε µια σειρά διατάξεων του Συντάγµατος, όπως αυτές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Εκτός, όµως, από τα νοµοσχέδια και τις αποφάσεις που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές µέσα σε αυτούς τους 28 µήνες, η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρµόζει αποφάσεις των προηγούµενων κυβερνήσεων που έχουν κριθεί αντισυνταγµατικές. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, η πιλοτική λειτουργία των καταστηµάτων ορισµένες Κυριακές, η οποία εφαρµόστηκε το 2014 και έφερε πολλά στελέχη της Κουµουνδούρου στους δρόµους µε πανό για να διαδηλώσουν υπέρ της κυριακάτικης αργίας. Τρία περίπου χρόνια αργότερα, η ολοµέλεια του ΣτΕ την έκρινε αντισυνταγµατική.
Ωστόσο, µε το νέο Μνηµόνιο που πέρασε από τη Βουλή, τα εµπορικά καταστήµατα στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη θα είναι ανοιχτά για όλες τις Κυριακές του χρόνου, εκτός από µία τον Αύγουστο, την περίοδο από Μάιο µέχρι Οκτώβριο.