Υπό καθεστώς θεσμικού παραγκωνισμού και πολιτικής απομόνωσης, με άτυπη αφαίρεση αρμοδιοτήτων και περιορισμένη επιρροή στον τομέα ευθύνης τους, τελούν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει αρχίσει εδώ και καιρό να «μοιράζει» πρωταγωνιστικούς ρόλους σε άλλα πρόσωπα, τα οποία θεωρεί ότι ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στο έργο που τους αναθέτει. Στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης αναδιανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων, γίνεται αισθητή η σταδιακή αποδυνάμωση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών, όπως των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη.  

Την ίδια στιγμή, με τη «σιωπηρή» ενθάρρυνση του Μεγάρου Μαξίμου «αναλαμβάνουν» δράση στα «χωράφια» τους πρόσωπα με ισχυρή πρόσβαση στον πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των Στ. Πιτσιόρλα και Αλ. Χαρίτση, που μαζί και με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, συγκροτούν εδώ και καιρό την «τεχνοκρατική» τρόικα της κυβέρνησης χωρίς αυτό να σημαίνει πως ανάμεσά τους δεν υπάρχουν και επιμέρους «ανταγωνισμοί», δεδομένου ότι, όταν έρθει η στιγμή των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να αξιολογήσει την τύχη του καθενός προς τα «επάνω».  

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως ανάμεσα στον Στ. Πιτσιόρλα και τον Αλ. Χαρίτση -που στην παρούσα φάση υπηρετούν ο μεν πρώτος ως υφυπουργός και ο δεύτερος ως αναπληρωτής στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας-, για να μη χρειαστεί να δοθεί μάχη στο μέλλον, η λύση που μπορεί να δρομολογηθεί είναι να συγκροτηθεί υπουργείο Επενδύσεων, στο οποίο θα υπάγεται και η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, επικεφαλής της οποίας είναι ο εξάδελφος του πρωθυπουργού, Γ. Τσίπρας.   Στο ενδεχόμενο δημιουργίας υπουργείου Επενδύσεων, το προβάδισμα για την ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου το έχει ο Στ. Πιτσιόρλας, το όνομα του οποίου συζητιόταν και για το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που αποχωρούσε ο Ευ. Τσακαλώτος και ο πρωθυπουργός θα ήταν αναγκασμένος να τοποθετήσει άλλη ηγεσία. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας έχει αρχίσει να αναθεωρεί τις αρχικές του σκέψεις περί οικειοθελούς αποχώρησής του από την οδό Νίκης. Αυτό σημαίνει πως, εάν παραμείνει στο πόστο του, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ξεκινήσουν από τα υπόλοιπα παραγωγικά υπουργεία.  

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ    

Με βάση τα παραπάνω, οι λόγοι που ο πρωθυπουργός έχει δρομολογήσει αυτόν τον άτυπο «ανασχηματισμό» εντός της κυβέρνησης, αναβαθμίζοντας τον ρόλο των προαναφερθέντων στελεχών στους τομείς ανάπτυξης και ενέργειας, σχετίζονται αφενός μεν με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε ζωτικής σημασίας τομείς, όπως είναι η αναζήτηση επενδύσεων και η προώθηση αναπτυξιακών συμφωνιών, αφετέρου με το ότι οι θεσμικά αρμόδιοι υπουργοί για τα χαρτοφυλάκια της ανάπτυξης και της ενέργειας σε κάποιες περιπτώσεις είτε επέδειξαν αδικαιολόγητη κωλυσιεργία είτε έδειξαν να μη στηρίζουν με θέρμη το κεντρικό πλάνο του Μαξίμου.  

Στην περίπτωση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και στις σχέσεις του με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ανήκει στην κατηγορία των «απρόσιτων» κυβερνητικών στελεχών, ενώ και η έως τώρα θητεία του δεν διακρίνεται από παραγωγή ουσιαστικού έργου, δεδομένου ότι όλη τη δουλειά την τρέχουν οι υφιστάμενοί του.  

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Γ. Σταθάκη, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι βρέθηκε εκτός της κυβερνητικής αποστολής κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο και όλες τις συζητήσεις για τις ενεργειακές συμφωνίες τις έκαναν οι Στ. Πιτσιόρλας, Ν. Παππάς και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ. Σταθάκης δεν ήταν και τόσο ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου του Μεγάρου Μαξίμου για την αναζήτηση κινεζικών επενδύσεων και συνεργασιών στο μέτωπο της ενέργειας. Επίσης, είναι γνωστό πως και οι σχέσεις του με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος πήγε στην Κίνα αντί αυτού, δεν είναι και οι καλύτερες, και αυτό φάνηκε έντονα τον τελευταίο καιρό, με τις διαφωνίες που υπήρξαν ανάμεσά τους κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αντιθέτως, ο κ. Παναγιωτάκης έχει την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά.