Ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη κατά σειρά άφιξης μέλη της κυβέρνησης, πρώην υπουργοί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις στο live blog του parapolitika.gr:

         Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πέννυ Κουλιζάκου, Θοδωρής Δαφέρμος, Σωτήρης Πολύζος

Από νωρίς το πρωί συνέρρευσε πλήθος κόσμου στην εκκλησία για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ο οποίος κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εξετέθη η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε περίπου μετά τη μία το μεσημέρι, ενώ πολλοί πολίτες παραμένουν στον περίβολο της εκκλησίας. Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τυλιγμένη με την ελληνική σημαία μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, στις 7 το πρωί ακριβώς. Η δοξολογία άρχισε, ενώ την ίδια ώρα βρακοφόροι από την Κρήτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό, θέλοντας να τιμήσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Έξω από το ναό έχουν παραταχθεί τα αγήματα που θα απονείμουν τιμές, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. 

Από τα ξημερώματα παραμένει κλειστή η οδός Μητροπόλεως, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται παραταγμένοι και στις δυο πλευρές του δρόμου.

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα:

 

Η άφιξη του Κώστα Καραμανλή: 

 

Το λαϊκό προσκύνημα στον ναό παρατάθηκε μετά τη 13:30 λόγω της αυξημένης προσέλευσης κόσμου στη Μητρόπολη.

Στις 15:00 θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία, στη διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσουν επικήδειο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την τελετή, και ο γιος του εκλιπόντα και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα Χανιά η ταφή

Στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί με αεροσκάφος C-130 από την Ελευσίνα στα Χανιά, όπου την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Με το αεροπλάνο θα πετάξουν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, που θα μεταφέρουν το φέρετρο.

Η σορός θα οδηγηθεί στη συνέχεια στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, όπου θα γίνει αγρυπνία και επιμνημόσυνη δέηση, προτού μεταφερθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης στην τελευταία κατοικία, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στον τάφο του οποίου την κατασκευή επιμελήθηκε ο ίδιος ο εκλιπών, δίπλα σε εκείνο της συζύγου του, Μαρίκας.

Η οικογένεια Μητσοτάκη αρνήθηκε η τελετή να πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, στέλνοντας επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Αντί στεφάνων -σύμφωνα και με επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- η οικογένεια θα δέχεται δωρεές για δενδροφύτευση στα Λευκά Όρηστις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ALPHA BANK, IBAN – GR6901401770177002002000045, SWIFT – CRBAGRAAXXX.
*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: ALPHA BANK,
GR 6301401200120002002011.
WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA.