«Τσίπρας και δανειστές θα κλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω» δήλωσε στα parapolitika.gr κομματική πηγή. Η ΝΔ φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος σε ότι αφορά στο χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, όπως τονίζει. Αλλά δεν αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει  "καθαρή λύση για το χρέος" την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, ούτε στο Eurogroup τις 15 Ιουνίου ούτε στη Σύνοδο Κορυφής τις 22 Ιουλίου. Θα είναι μια λύση μεσοβέζικη, όπως προβλέπει.

Η Πειραιώς στο επόμενο διάστημα αναμένει ένα πράσινο φως μόνο για την έναρξη της εκταμίευσης της δόσης και αυτό διότι στις αρχές Ιουλίου η χώρα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους άνω των έξι δις και αν δεν είναι συνεπής αυτό θα ισοδυναμούσε με πιστωτικό γεγονός που θα ήταν πλήγμα και για τους δανειστές. Αφήνει αιχμές σε βάρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ανεβάζει τον πήχη ψηλά και μετά περνάει από κάτω. Τον κατηγορεί ότι δεν έχει σχέδιο στη διαπραγμάτευση και με λεονταρισμούς προσπαθεί να κερδίσει κάτι αλλά τελικά χάνει και αυτά που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

«Κάθε Eurogroup και χειρότερα» λένε στελέχη της ΝΔ. Κάθε φορά που η κυβέρνηση δεν πήρε μια συμφωνία σε ένα Eurogroup και πήγε να διαπραγματευτεί ή να εκβιάσει στο επόμενο, η συμφωνία που ερχόταν στο τραπέζι ήταν χειρότερη από την προηγούμενη». Θεωρούν λάθος το γεγονός ότι συνέδεσε το χρέος με τις γερμανικές εκλογές, το αποτέλεσμα ήταν να χάσει  και αυτό το στοίχημα. «Μόνο που την δική τους αποτυχία την χρεώνεται η χώρα» τονίζει η Πειραιώς. «Και τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί η χώρα σε υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060!»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Φεβρουάριο να κλείσει τη συμφωνία. Δεν το έκανε και η κυβέρνησε κατέληξε να περάσει από την Βουλή νέα επώδυνα μέτρα που ισοδυναμούν με ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς να έχει πάρει τίποτα. Χαρακτηριστικό της ανικανότητας που της αποδίδουν είναι  ότι δεν έκλεισε ακόμη ούτε η αξιολόγηση ενώ είναι ακόμη στον αέρα η δόση, η ποσοτική χαλάρωση, και το χρέος.

Ο τομέαρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε στα parapolitikafm FM πως η ΝΔ θέλει να βρεθεί λύση και δεν επιχαίρει με τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «ερασιτεχνική» και τόνισε πως η άγνοια της πραγματικότητας και των πολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη αλλά και η εμμονή της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύγκλισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών είπε πως «η συναίνεση δεν μπορεί να είναι σωσίβιο για τα δύσκολα».